Με μπαράζ δηλώσεων και διαρροών συνεχίστηκε από τη Ν.Δ. η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, στον απόηχο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Η πρώτη αναμέτρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα άφησε ικανοποίηση στη Ν.Δ., ωστόσο άνοιξε ένα νέο πεδίο προβληματισμού για την πόλωση Δεξιάς – Αριστεράς.
Στο ασφαλιστικό, όσο δύσκολο είναι για την κυβέρνηση να προσεγγίσει τους αγρότες και τις άλλες επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, άλλο τόσο δύσκολο είναι και για την αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίσει πολιτικούς πόντους.
Οι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και τη μείωση της δαπάνης του Δημοσίου, ναι μεν ικανοποίησαν τις ανάγκες της πρώτης κοινοβουλευτικής σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό, όμως δεν ήταν η συγκροτημένη αντιπρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πάντως, στη Ν.Δ. επιμένουν ότι τα μέτρα στο ασφαλιστικό είναι απόρροια της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση και ποντάρει στη φθορά που θα έχει καθώς, ακόμη και αν γίνουν διορθώσεις στο αρχικό σχέδιο, η κοινωνική δυσφορία δεν θα εξαλειφθεί.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλο και σε δηλώσεις του αμέσως μετά αναφέρθηκε στο προσφυγικό και τις πιέσεις που εκδηλώνονται στην Ε.Ε. με μοχλό τη Συνθήκη Σένγκεν: «Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν στη θέση της Ελλάδος στη Σένγκεν» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να υποστηρίξει τη θέση της χώρας.
Το προσφυγικό έχει εθνική διάσταση και δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, είπε ο κ. Μητσοτάκης, και την προσεχή Δευτέρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πήρε θέση και στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γύρω από την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι είναι «προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συμπάθειας προς τον δολοφόνο Σάββα Ξηρό και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν».
Στο θέμα του Δημοσίου, τη σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται ως προς το θέμα των μετακλητών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, ο αριθμός τους όχι μόνον δεν μειώθηκε από τον Δεκέμβριο του 2014, αλλά αυξήθηκε και από τους 1.888 έφτασε ένα χρόνο μετά στους 1.900.
Παράλληλα έγινε προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις αναφορικά με τον αριθμό των μετακλητών που είχε ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραπέμποντας στη σχετική νομοθεσία που δίνει στους υπουργούς τη δυνατότητα 35 μετακλητών και στους υφυπουργούς 17.
