Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου «deal ανάγκης» στον κλάδο των σούπερ μάρκετ με την τυπική επισφράγιση της συμφωνίας εξαγοράς, πιθανότατα τη Δευτέρα, της αλυσίδας Βερόπουλος από τη Metro ΑΕΒΕ της οικογένειας Παντελιάδη.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς δεν σηματοδοτεί μόνο την πρώτη μεγάλης κλίμακας επιχειρηματική συμφωνία στο λιανεμπόριο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και το δυσκολότερο πείραμα συγκέντρωσης στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, δεδομένου ότι συνδέεται με την τύχη 4.500 εργαζομένων της Βερόπουλος που αλλάζουν εργοδότη, αλλά και με τα ανεξόφλητα χρέη εκατομμυρίων προς τις τράπεζες και εκατοντάδες προμηθευτές.

Η οικογένεια Παντελιάδη της Metro δεσμεύεται πως δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση από το προσωπικό της Βερόπουλος, αντίθετα θα προσλάβει επιπλέον 1.000 ατόμα την επόμενη τριετία.

Τα κακά νέα είναι πως, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Metro – My Market, Αριστοτέλη Παντελιάδη, θα κλείσουν κάποια από τα καταστήματα του δικτύου της Βερόπουλος τα οποία δεν είναι κερδοφόρα.

Στην πράξη περίπου 20 καταστήματα από το δίκτυο των 179 καταστημάτων της Βερόπουλος έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα βάλουν λουκέτο σε αυτή τη φάση, ενώ στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά θα προταθεί να μετακινηθούν σε άλλα σημεία πώλησης του ομίλου Metro.

Στα καταστήματα που θα ενσωματωθούν στο δίκτυο με το σήμα My Market θα υλοποιηθούν επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ άμεσα για τον εκσυγχρονισμό και την ομαλή τροφοδοσία τους και συνολικά 50 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Καθησυχαστική είναι η διοίκηση της Metro και για τους προμηθευτές της Βερόπουλος στους οποίους οφείλονται πάνω από 60 εκατ. ευρώ και οι οποίοι σύμφωνα με τον Αρ. Παντελιάδη θα εξοφληθούν πλήρως χωρίς κούρεμα των οφειλών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Metro ΑΕΒΕ θα αναλάβει τόσο τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές όσο και τα περίπου 150 εκατ. ευρώ του δανεισμού της Βερόπουλος.

Με την υλοποίηση της συγχώνευσης, ο νέος όμιλος θα απασχολεί πάνω από 8.500 εργαζόμενους και θα αριθμεί συνολικά 293 καταστήματα λιανικής και cash & carry, ενώ στόχος είναι να αυξήσει τον ενοποιημένο τζίρο στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ την ερχόμενη τριετία.