Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο σεισμολόγος Ρίτσαρντ Αλεν, επικεφαλής της επιστημονικής-ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, δημιούργησε την εφαρμογή My shake που μόλις «αντιληφθεί» σεισμική δόνηση αρχίζει να εκπέμπει έναν συγκεκριμένο προειδοποιητικό βόμβο.

Ταυτοχρόνως στέλνει μήνυμα σε μια κεντρική βάση δεδομένων, όπως λόγου χάρη το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της χώρας, μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Ουσιαστικά το κινητό σας γίνεται αρωγός σ’ ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών.

Η εφαρμογή δεν ενεργοποιείται από τον ήχο των ηχείων ή από την πτώση μιας κούπας καφέ ή ακόμη από μια πόρτα που την έκλεισε βίαια το ρεύμα αέρα.

Ειδικότερα, μόλις η εφαρμογή «αντιληφθεί» τον σεισμό κάνει δύο πράγματα:

Το πρώτο συμβαίνει αμέσως και είναι η αποστολή ενός πρώτου πακέτου δεδομένων στον κεντρικό server.

Αυτό περιλαμβάνει την ώρα της δόνησης, το επίκεντρό της και το μέγεθος του σεισμού. Σε συνδυασμό με δεδομένα των άλλων κινητών που βρίσκονται κοντά, ειδοποιεί τους χρήστες τους για τον σεισμό.

Οπως προσθέτει ο Αλεν, ελάχιστα δευτερόλεπτα αρκούν για να κρυφτεί κάποιος κάτω από ένα τραπέζι ή να σταθεί κάτω από το κούφωμα μιας πόρτας.

Επιπροσθέτως μέσα σε λίγα λεπτά και μόλις το κινητό εντοπίσει διαθέσιμο WiFi στέλνει ένα μεγαλύτερο πακέτο δεδομένων. «Εύκολα μπορεί λοιπόν να αντιληφθεί κάποιος τη χρησιμότητά του», τονίζει ο Αλεν.

Ο Αμερικανός επιστήμονας επισημαίνει ακόμη ότι η εφαρμογή My shake διαθέτει και άλλα χρήσιμα εργαλεία, όπως για παράδειγμα εάν βρίσκεστε σε μια περιοχή όπου υπάρχει πλούσιο καταγεγραμμένο ιστορικό σεισμών, λόγου χάρη το Σαν Φρανσίσκο, μπορεί να πληροφορηθεί τον συγκεκριμένο αντίκτυπο που είχαν προγενέστεροι σεισμοί ακριβώς στην περιοχή όπου βρίσκεστε και καταλήγει λέγοντας: «Για το καλό της σεισμολογικής επιστήμης κατεβάστε το My shake!».

Προσοχή ωστόσο: Μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη για να λειτουργήσει η εφαρμογή είναι το κινητό σας να μη βρίσκεται στην τσέπη σας, αλλά να έχει τοποθετηθεί σε μια επίπεδη, σταθερή επιφάνεια (τραπέζι ή πάτωμα).

Τη νέα αυτή android εφαρμογή μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από το Google Play Store και αποτελεί δημιούργημα μιας ομάδας σεισμολόγων και προγραμματιστών του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, μιας Πολιτείας που έχει ζήσει πολλούς καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και του ερευνητικού τμήματος της Deutsche Telekom στη Silicon Valley.

Παράλληλα πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη σεισμολογική έρευνα, αφού η χρήση του επιταχυνσιόμετρου που διαθέτει το κινητό σας συνιστά την πρώτη δωρεάν και διαθέσιμη στον καθένα εφαρμογή που μετατρέπει το κινητό σας σ’ έναν φορητό σταθμό μέτρησης των δονήσεων του Εγκέλαδου, όπως τονίζουν οι επιστήμονες στην αναλυτική παρουσίαση που έκαναν πριν από λίγες ημέρες στην έγκυρη τεχνολογική επιθεώρηση Science Advances.

Επιπροσθέτως, όπως επισημαίνει ο εκ των επικεφαλής των δημιουργών της My shake και σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες εφαρμογές (εκ των οποίων καμία δεν είναι δωρεάν σε android ή iOS), η My shake χρησιμοποιεί το GPS του κινητού προκειμένου να ανιχνεύσει τις σεισμικές δονήσεις.

Επιπλέον δεν καταναλώνει μεγάλα αποθέματα της ενέργειας του τηλεφώνου σας, όπως συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, έχετε διαρκώς ανοιχτό το GPS προκειμένου να σας δείχνει τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε σ’ ένα μακρύ ταξίδι. Κι αυτό επειδή χρησιμοποιεί κυρίως το επιταχυνσιόμετρο, ενώ το GPS ενεργοποιείται για λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Οπως τονίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ρίτσαρντ Αλεν, για να δημιουργηθεί η My shake έπρεπε να ξεπεραστούν δύο δύσκολα προβλήματα.

Το πρώτο ήταν η ανάπτυξη ενός αλγόριθμου ο οποίος θα μπορούσε να ξεχωρίζει τις σεισμικές δονήσεις απ’ οτιδήποτε άλλο, όπως το δυνατό κλείσιμο μιας πόρτας ή η πτώση ενός ποτηριού που προαναφέραμε.

Η δε οικονομία στην μπαταρία του κινητού επιτυγχάνεται επειδή, αντί η εφαρμογή να αποστέλλει διαρκώς έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών, αφήνοντας τους ερευνητές να «φιλτράρουν» τις πληροφορίες προκειμένου να διαπιστώσουν αν η δόνηση είναι σεισμός ή κάτι άλλο, το «φιλτράρισμα» γίνεται απευθείας στο ίδιο το κινητό.

Αυτό ήταν και το δυσκολότερο να επιτευχθεί.

Τη δεύτερη σπαζοκεφαλιά, καταλήγει ο Αλεν, αποτέλεσε η εύρεση μιας εφαρμογής η οποία θα μπορούσε να παρακολουθεί το επιταχυνσιόμετρο χωρίς να εξαντλεί ταχύτατα την μπαταρία.

«Αυτό επιτεύχθηκε» τόνισε ο Αλεν, «χάρη στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ με τα εργαστήρια έρευνας της Deutsche Telekom».