Ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν θλίψη και τα συλλυπήτηριά τους για τον θάνατο του Γιάννη Καλαϊτζή εξέδωσαν τα κόμματα. Σε όλα δίνεται έμφαση στο σημαντικό έργο του ως σκιτσογράφου, αλλά και στην ενεργή δημοσιογραφική παρουσία του.
Αλέξης Τσίπρας: «Αναγνωρισμένος στον Τύπο και τις τέχνες»
Ο πρωθυπουργός, στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Καλαϊτζή, ενός από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους σκιτσογράφους στον ελληνικό Τύπο και τις εικαστικές τέχνες.
Με τη μακρά του διαδρομή, την πλούσια σκιτσογραφική του παραγωγή για μία σειρά εντύπων, και την ενεργό συμμετοχή του στα δημοσιογραφικά δρώμενα ο Γιάννης Καλαϊτζής, άφησε το ιδιαίτερό του στίγμα.
Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συνάδελφούς του»
ΕΣΗΕΑ: «Χάραξε τη δική του πορεία»
Η Ένωση Συντακτών συλλυπείται την οικογένεια και τους αγαπημένους φίλους του και αποχαιρετά έναν εκλεκτό συνάδελφο, που κόσμησε τη δημοσιογραφία με το ταλέντο και το ήθος του.
Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Ο Γιάννης Καλαϊτζής χάραξε τη δική του πορεία μέσα την ελληνική δημοσιογραφία και κατόρθωσε αυτό που οι πραγματικά κορυφαίοι δημιουργοί καταφέρνουν: να αναγνωρίζονται τα σκίτσα του χωρίς να χρειάζεται η υπογραφή του.
Υπήρξε ένας ευαίσθητος και πολιτικοποιημένος άνθρωπος, με ανησυχίες και προβληματισμούς και όραμα ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας»
ΣΥΡΙΖΑ: «Εμβληματικός και ταλαντούχος»
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναφέρεται στη μακρά επαγγελματική και καλλιτεχνική του πορεία, τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο κόσμος του σκίτσου και των κόμικς θρηνεί από χτες την απώλεια του Γιάννη Καλαϊτζή, ενός από τους πιο εμβληματικούς, τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους μιας ολόκληρης εποχής».
Επισημαίνει δε ότι ήταν «γεννημένος αριστερός και αυτοδίδακτος καλλιτέχνης», που πέρασε, «όπως γράφει με τον δικό του τρόπο στο βιογραφικό του, “από τα χαμαιτυπεία της Αριστεράς στα καταγώγια των Καλών Τεχνών”. Η πληθωρική πολυσημία του σκίτσου του, τα πολλά επίπεδα του σχολιασμού του, το ξεχωριστό του ύφος, η οξεία και ασεβής ματιά του στην επικαιρότητα συνθέτουν ένα έργο μοναδικό τόσο στην καθημερινή αποτύπωση της επικαιρότητας, όσο και στις παράλληλες μυθοπλασίες που δημιουργούσε το πενάκι του».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τον θάνατο του Γιάννη Καλαϊτζή και απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΑΝ.ΕΛΛ.: «Ταλαντούχος και ευφυής»
Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Γιάννη Καλαϊτζή:
«Ο Γιάννης Καλαϊτζής, ένας από τους πιο ταλαντούχους και ευφυείς σκιτσογράφους της εποχής μας, με το μοναδικά αιχμηρό και μαύρο χιούμορ του με το οποίο σχολίαζε τα πολιτικά πράγματα, δυστυχώς έφυγε από τη ζωή.
»Είναι αλήθεια ότι με την απώλεια του Γιάννη Καλαϊτζή ο κόσμος της ελληνικής γελοιογραφίας και των κόμικς γίνεται φτωχότερος.
»Εκφράζουμε τη λύπη μας και τα θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του».
Το Ποτάμι: «Πρωτοπόρος και μεγάλος δάσκαλος»
Το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ελληνική γελοιογραφία σήμερα γίνεται φτωχότερη. Ένας από τους πιο σημαντικούς γελοιογράφους της μεταπολίτευσης, ο Γιάννης Καλαϊτζής δεν είναι πια ανάμεσά μας.
Το Ποτάμι εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια ενός σημαντικού πρωτοπόρου δημιουργού που άφησε έντονη τη σφραγίδα του στο σκίτσο και το κόμιξ της χώρας μας και υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος»
Λαϊκή Ενότητα: «Σπάνιο ταλέντο»
Εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά της προς την οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του, η Λαϊκή Ενότητα σημειώνει:
«Βαθιά θλίψη προκαλεί η απώλεια ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων σκιτσογράφων και αγωνιστών, του Γιάννη Καλαϊτζή.
Ο Γ. Καλαϊτζής, το παιδί με το σπάνιο ταλέντο που ξεκίνησε τη δική του μεγάλη διαδρομή από την Κοκκινιά, άφησε το δικό του ισχυρό «αποτύπωμα» στο χώρο των Καλών Τεχνών, σε εποχές δύσκολες με τα σκίτσα του στα πιο σημαντικά έντυπα και εφημερίδες»
Ένωση Κεντρώων: «Φτωχότερη η τέχνη»
Φτωχότερη θα είναι από σήμερα η τέχνη λέει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων για τον θάνατο του Γιάννη Καλαϊτζή.
Όπως τονίζεται:
«Ένας μεγάλος σκιτσογράφος έφυγε από τη ζωή και όπως είναι λογικό, η τέχνη από σήμερα μοιάζει φτωχότερη. Επιθυμούμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του κ. Γιάννη Καλαϊτζή αλλά και σε όλους τους οικείους του»
Γιάννης Μώραλης: «Σήμερα είναι πιο φτωχός ο κόσμος των συντακτών»
Για το θάνατο του σκιτσογράφου Γιάννη Καλαϊτζή ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ένας από τους σημαντικότερους και πλέον καταξιωμένους σκιτσογράφους των Ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών έφυγε από τη ζωή. Μεγαλωμένος στον Πειραιά, μετέφερε με το πενάκι του ευαισθησία και μιαν ουμανιστική οπτική για τον κόσμο που είχε αρχίσει να διαμορφώνει από τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο καφενείο του πατέρα του στην Κοκκινιά, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Σήμερα είναι πιο φτωχός ο κόσμος των συντακτών, των ελεύθερων πνευμάτων, της δημιουργίας, του αιρετικού και ανυπότακτου σχολιασμού, της ελευθεροτυπίας. Αλλά είναι πιο φτωχός και ο κόσμος του δημιουργικού Πειραιά.
Ως δήμαρχος της γενέτειρας πόλης του Γιάννη Καλαϊτζή εκφράζω τα βαθειά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους δικούς του ανθρώπους και τους συναδέλφους του»
