Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ενοπλοι επιτέθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, όπου διαμένουν συχνά δυτικοί και μέλη του ΟΗΕ, κρατούν ομήρους και σύμφωνα με τον διευθυντή του τοπικού νοσοκομείου, Ρόμπερτ Σανγκάρε, τραυματίες που μεταφέρθηκαν εκεί έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς.

Αυτόπτες μάρτυρες -μεταδίδει το BB – ανέφεραν ότι δυο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησαν έξω από το ξενοδοχείο Splendid περίπου στις 7.30 το απόγευμα της Παρασκευής. Και στη συνέχεια τρεις ή τέσσερις μασκοφόροι ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο, κρατώντας ομήρους τους πελάτες.

Το Associated Press μεταδίδει ότι στο ξενοδοχείο ξέσπασε και πυρκαγιά, που ξεκίνησε όταν κομάντος, πέντε ώρα μετά, στην προσπάθεια τους να απελευθερώσουν τους ομήρους χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να μπουν στο κτίριο. Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί και αυτοκίνητα σταθμευμένα κοντά στο ξενοδοχείο, που πυρπολήθηκαν από τους ενόπλους. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλφα Μπέρι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν για την απελευθέρωση των ομήρων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα να δεχθεί την βοήθεια και ξένων στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων και Γαλλικών ειδικών δυνάμεων. . 

Ο Γάλλος πρέσβης με ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε πως έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00, τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 06:00, τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας).

Η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με το SITE, έναν αμερικανικό ιστότοπο, ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων ισλαμιστικών οργανώσεων στο Διαδίκτυο.

Πολύνεκρη επίθεση σε ξενοδοχείο στην Μπουρκίνα Φάσο

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής μαρτυρίες, οι ένοπλοι αρχικά μπήκαν σε καφέ που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο και σκότωσαν εκεί «αρκετά άτομα».

Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς και σποραδικά πυρά ακούστηκαν μέσα στο ξενοδοχείο των τεσσάρων αστέρων, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της χώρας. 

Πολύνεκρη επίθεση σε ξενοδοχείο στην Μπουρκίνα Φάσο

«Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Προσπαθούσε να μάθουμε πόσοι είναι οι ένοπλοι για να συντονίσουμε καλύτερα τις ενέργειες μας. Ομηρία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η επιχείρηση μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες», δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας.

Το ξενοδοχείο Splendid χρησιμοποιείται συχνά από Γάλλους στρατιώτες που ανήκουν στη λεγόμενη «Επιχείρηση Barkhane» και πρόκειται για μια δύναμη με έδρα το Τσαντ, που αποστολή έχει την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας σε αυτή την περιοχή της Αφρικής.  

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και ότι ακόμα οι αρχές δεν ήταν βέβαιες για τον αριθμό των ενόπλων. 

Στέλεχος της AQIM είχε καλέσει τον Δεκέμβριο τους μουσουλμάνους σε διάφορες χώρες της Αφρικής – και στην Μπουρκίνα Φάσο – να πάρουν τα όπλα.

Η AQIM μαζί με άλλες δυο εξτρεμιστικές οργανώσεις, είχαν αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό με τους 20 νεκρούς στο ξενοδοχείο Radisson Blu, τον Νοέμβριο στο γειτονικό Μάλι.