Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στα ηχηρά αποτελέσματα της διπλωματικής οδού αποσκοπούν οι ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να διογκωθεί η στήριξη της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τα γλυπτά του Παρθενώνα ώστε να προσφύγει η χώρα μας με τη διεθνή κοινότητα συντεταγμένη στη νομική διεκδίκηση της επιστροφής τους.

Την επιλογή αυτή της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε χθες στη Βουλή ο Αριστείδης Μπαλτάς, επικαλούμενος την επιχειρηματολογία των νομικών και επιστημονικών κύκλων που αποκλείουν τη διεκδίκηση κατά του Βρετανικού Μουσείου σήμερα, λόγω του κινδύνου απώλειας της υπόθεσης στο σχετικό δικαστήριο. Ενδεχόμενο που θα αφαιρέσει οριστικά από την Ελλάδα την αντίστοιχη δυνατότητα στο μέλλον.

«Μια διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί η δίκη, όσο ισχυρή τεκμηρίωση και να έχεις. Δεν είναι δυνατόν σε «μια ζαριά», όσο και το ζάρι να είναι γερμένο «6-1», να πας σε μια άκαιρη στιγμή σε δίκη, όπου αν την χάσεις, χάνεις την υπόθεση!» εξήγησε περαιτέρω ο υπουργός Πολιτισμού, επαναλαμβάνοντας τη θέση που διατύπωσε προχθές στην Επιτροπή.

Και αυτό διότι οι δηλώσεις του στάθηκαν αφορμή να πέσει το μείζον ζήτημα στη «χοάνη» της αντιπολιτευτικής ρητορείας τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, που μέσω των εκπροσώπων τους (και με την… ευγενική χορηγία της φίλιας μερίδας των ΜΜΕ) σήκωσαν νέα «σκόνη» γύρω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Πρώτος το βράδυ της Τρίτης, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Τασούλας, ο οποίος δεν παρακολούθησε μεν τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή, ενημερώθηκε ωστόσο άμεσα από στελέχη του κόμματός του.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε «ανήκουστο» το να προεξοφλεί η κυβέρνηση ότι θα χάσει η Ελλάδα τη δίκη, δεδομένης και της θετικής γνωμάτευσης του δικηγορικού γραφείου στο οποίο εργάζεται η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ (συμμετοχή που συνέβαλε στην προώθηση της δημοσιότητας στο θέμα), προσθέτοντας πως ενισχύεται έτσι η επιχειρηματολογία της αντίθετης πλευράς. Ο ίδιος επανήλθε με παρόμοιες δηλώσεις χθες στην Ολομέλεια (στη συζήτηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μιχαλολιάκου).

«Αστοχες δηλώσεις»

Τη σκυτάλη παρέλαβαν από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) ο Ανδρ. Λοβέρδος, με αντίστοιχη σύντομη τοποθέτηση στην Ολομέλεια, αλλά και η υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού και Αθλητισμού, Χαρά Κεφαλίδου.

Με γραπτή δήλωση, καταλόγισε στον υπουργό Πολιτισμού ότι το να «προεξοφλεί την αρνητική έκβαση της δικαστικής διεκδίκησης ακυρώνει την προσπάθεια να κρατηθεί διεθνώς το θέμα ψηλά στη δημοσιότητα και ταυτίζεται με τα επιχειρήματα της αγγλικής πλευράς».

Κάλεσε ταυτόχρονα την κυβέρνηση να ενημερώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τον «υποτιθέμενο σχεδιασμό της», ζητώντας να αποφύγει μέχρι τότε «τις άστοχες δημόσιες δηλώσεις». Αντίστοιχο περιεχόμενο είχε και η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Ποτάμι, με την οποία το κόμμα καταγγέλλει την κυβέρνηση για «απαράδεκτο ερασιτεχνισμό» και «σοκαριστική απερισκεψία».

«Η ηττοπάθεια και η αδιαφορία φαίνεται να είναι οι νέοι άξονες της πολιτιστικής μας πολιτικής που μαζί με την έλλειψη στρατηγικής και κάθε οράματος συνιστούν μια καταστροφική υποθήκη για το μέλλον του ελληνικού πολιτισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.

»Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε σε θέμα «εκ του μη όντος» απαντώντας στις κατηγορίες των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης που σχολίασαν αρνητικά, εκτός των άλλων, και την αποστροφή του Αρ. Μπαλτά περί «Ελγινείων».

Ο ίδιος παραδέχτηκε αφενός τον λανθασμένο όρο («δεν είναι πολιτικώς ορθόν να τα λέμε Ελγίνεια» είπε), αφετέρου ξεκαθάρισε εκ νέου: «Προφανώς και συνεχίζουμε να διεκδικούμε. Ο Παρθενώνας είναι μέγιστο μνημείο ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού, οπότε η διεκδίκηση οφείλει να είναι παγκόσμια υπόθεση.

»Η στιγμή που θα φτάσουμε στη νομική διεκδίκηση πρέπει να είναι τέτοια ώστε το σύνολο της κοινής γνώμης να είναι μαζί μας, η προσφυγή να γίνει από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της».