Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ερώτηση στη Βουλή για «περίεργες μεθοδεύσεις» στη δικογραφία κατά του επιχειρηματία Αν. Βγενόπουλου σχετικά με τη λειτουργία της MIG και της τράπεζας του ομίλου Marfin-Λαϊκή που εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη κατέθεσαν, παραμονές Χριστουγέννων, 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγείροντας ζήτημα παρέμβασης της εισαγγελέως Εφετών υπέρ του επιχειρηματία.

Για τον ρόλο της (τα στοιχεία της στη διάθεση της «Εφ.Συν.») τα μέλη της κυβερνητικής Κ.Ο. που υπογράφουν το κείμενο (μεταξύ των οποίων οι Δ. Δημητριάδης, Τρ. Μηταφίδης, Κ. Μπάρκας) θέτουν σοβαρά ερωτήματα, καθώς, και αφού επικαλούνται στοιχεία που την εμφανίζουν απόλυτα συνδεδεμένη με τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, υπενθυμίζουν ότι είναι η ίδια που χειρίστηκε τη δικογραφία για τα εξοπλιστικά SONAC που δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή (βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών) ενώ αναφέρεται το όνομα του Ευάγγ. Μεϊμαράκη.

Ετσι, οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον Ν. Παρασκευόπουλο για την εξέλιξη της υπόθεσης Βγενόπουλου επισημαίνοντας τον κίνδυνο «πιθανής ακύρωσης της δίωξής του», αλλά και για τις «παρατυπίες» που εντοπίζονται στις γενικότερες ενέργειες της εισαγγελέως Εφετών. Αναφερόμενοι ειδικότερα στη δικογραφία για τα εξοπλιστικά στην οποία εμπλέκεται το όνομα του υποψήφιου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι βουλευτές παρατηρούν:

«… Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εισαγγελέας Εφετών ουδέποτε ζήτησε την αυτοεξαίρεσή της από την παραπάνω υπόθεση, δεδομένου ότι η κόρη της ήταν υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο Κρήτης και κατά το παρελθόν ο σύζυγός της είχε διατελέσει νομάρχης και ήταν υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., ενώ επί υπουργίας Μ. Κεφαλογιάννη διετέλεσε και επικεφαλής του ΝΑΤ».

«Η εισαγγελέας Εφετών αφαίρεσε τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου από τους αρμόδιους εισαγγελείς Διαφθοράς Γ. Δραγάτση και Αντ. Ελευθεριάνο, που είχαν προχωρήσει την έρευνα σε σημαντικό βαθμό καθώς βρισκόταν στο στάδιο της δίωξης», εξηγούν στο κείμενό τους οι βουλευτές για την υπόθεση της MIG: «Η αφαίρεση συντελέστηκε προκειμένου, σύμφωνα με την εκδοχή της εισαγγελέως, να συσχετιστεί η δικογραφία με άλλη που χειριζόταν ήδη η εισαγγελέας Εφετών.

»Σύμφωνα όμως με έγγραφο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή (2/4/2015), ο οποίος προΐσταται από την πλευρά του Αρείου Πάγου στις έρευνες κατά της διαφθοράς, μόνον οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν αρμοδιότητα έρευνας σε υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος, οπότε ο χειρισμός υπόθεσης από άλλο εισαγγελέα, πέραν του ότι δεν επιτρέπεται, δημιουργεί και λόγους ακυρότητας της δίωξης».

Τα 3 ερωτήματα

Επισημαίνοντας, τέλος, πως δεν έχει μέχρι στιγμής διαταχθεί κάποια έρευνα από την αρμόδια εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αν και η ίδια έχει ενημερωθεί, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • ■ Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε η υπόθεση του Αν. Βγενόπουλου να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα – δεδομένου ότι είναι πρωτοφανές γεγονός εισαγγελέας να αφαιρεί δικογραφία η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από το στάδιο της δίωξης.
  • ■ Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την παράτυπη διαδικασία που ακολούθησε η εισαγγελέας Εφετών στις παραπάνω περιπτώσεις.
  • ■ Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, που δημιουργούν υπόνοιες ικανές να τρώσουν και να θέσουν υπό αμφισβήτηση το κύρος της Δικαιοσύνης.