Οι πλειστηριασμοί ξανάρχονται! Χθες πραγματοποιήθηκαν στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης οι πρώτοι πλειστηριασμοί μετά τα κάπιταλ κοντρόλ, παρουσία δύο διμοιριών ΜΑΤ, αλλά και πλήθους αλληλέγγυων που μπήκαν μέσα στις δικαστικές αίθουσες ματαιώνοντας κάποιους από αυτούς.
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών γίνονται υπέρ των τραπεζών, της Εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων. Κάθε βδομάδα περίπου 35 τέτοιοι πλειστηριασμοί γίνονταν στη Θεσσαλονίκη, αλλά «πάγωσαν» με τα κάπιταλ κοντρόλ.
Από χθες το καθεστώς επανήλθε και μάλιστα, όπως κατήγγειλαν οι διαμαρτυρόμενοι, με χειρότερη μορφή, καθώς έχει «περάσει» ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.
Το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς ξεκίνησε από το Αγρίνιο και εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.
Τα μέλη του μπαίνουν στη δικαστική αίθουσα, «στο όνομα του κυρίαρχου λαού» και, υποβάλλοντας διαρκώς ενστάσεις, παρεμποδίζουν την εξέλιξη της διαδικασίας.
Μετά τις πρώτες παρεμβάσεις ωστόσο επιστρατεύτηκαν τα ΜΑΤ. Οι πλειστηριασμοί γίνονται με ασπίδες και κράνη. Πάση θυσία, δηλαδή, στο όνομα των τραπεζών…
Το ίδιο συνέβη και χθες. Από τη μια μέλη της «Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων», της «Λαϊκής συνέλευσης δυτικών συνοικιών» και άλλων κινημάτων και οργανώσεων.
Από την άλλη, πάνοπλοι αστυνομικοί με ασπίδες και κράνη μέσα στον ναό της Δικαιοσύνης, το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Και στη μέση μέλη του συμβολαιογραφικού συλλόγου που προσπαθούν να προχωρήσουν τους πλειστηριασμούς.
Οπως τονίστηκε στη διαμαρτυρία από μέλη του δικηγορικού συλλόγου στους «συναδέλφους» συμβολαιογράφους, δυστυχώς ο σύλλογός τους, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, δεν έχει πάρει απόφαση κατά των πλειστηριασμών, ειδικά της πρώτης κατοικίας.
«Απαιτούμε να μην εφαρμοστεί ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Με αυτόν η κυβέρνηση, οι τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Ενωση έρχονται να πάρουν ό,τι απέμεινε από τον φτωχό λαό, στο όνομα ενός χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός» κατήγγειλαν οι διαμαρτυρόμενοι. Παράλληλα δεσμεύτηκαν πως «εμείς θα είμαστε εδώ κάθε Τετάρτη απόγευμα να εμποδίζουμε αυτές τις διαδικασίες».
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι είχαν επέμβει τα ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη σε ανάλογες διαμαρτυρίες προχωρώντας ακόμη και σε συλλήψεις.
Οι αλληλέγγυοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι δεν πτοούνται, επικαλούμενοι το άρθρο 2 του Συντάγματος που αναφέρει ότι «ο σεβασμός και η αξία του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας».
