Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σχέδιο ψηφίσματος του ελληνικού Κοινοβουλίου για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση προωθείται για ψήφιση στη Βουλή, εν όψει και της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στην Αθήνα στις 21 Δεκεμβρίου.

«Η Ελλάδα στηρίζει χωρίς παρενθέσεις την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους» είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας για τον προϋπολογισμό στη Βουλή και επιβεβαίωσε την πάγια ελληνική θέση «για λύση δύο κρατών», του κράτους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

«Η λύση των δύο κρατών είναι μια λύση που φέρνει την ειρήνη στην περιοχή, παίρνει τα επιχειρήματα των ακραίων, διασφαλίζει τα δικαιώματα της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού και δίνει εγγυήσεις ύπαρξης στο ίδιο το Ισραήλ».

Τη δημιουργία κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ είχε υποστηρίξει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα.

Η έγκριση του ψηφίσματος από την ελληνική Βουλή -και όχι από την κυβέρνηση, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι αναβαθμισμένες σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ- μάλλον άργησε, καθώς θα ακολουθήσει παρόμοια ψηφίσματα πολλών ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων χωρών που δεν έχουν τόσο στενούς και παραδοσιακούς δεσμούς με την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως η Ελλάδα.

Η Αθήνα πάντως διαμηνύει πως η θέση μας στο Παλαιστινιακό «είναι θέση αρχής, ανεξάρτητα από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεών μας με το Ισραήλ», ενώ σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως η χώρα μας είναι έτοιμη να διαδραματίσει «τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Σε ανακοίνωσή της η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα αναφέρει ότι ο πρόεδρος Αμπάς θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον Αρχιεπίσκοπο και εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων, ενώ θα επισκεφτεί και το Κοινοβούλιο.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως ο παλαιστινιακός λαός «θυμάται την υποδοχή του αείμνηστου Γιάσερ Αραφάτ και των συντρόφων του, μελών της παλαιστινιακής επανάστασης, στην Αθήνα μετά την αναγκαστική έξοδο από τη Βηρυτό το 1982» και τονίζεται πως «συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν πολιτικές διαβουλεύσεις και η υπογραφή κοινού μνημονίου συνεννόησης σχετικά με τη σύσταση κοινής ελληνο-παλαιστινιακής υπουργικής επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μάλκι, στην Αθήνα ο Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει πως η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. και ο ίδιος προσωπικά θα αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία Ομάδας Φίλων της Παλαιστίνης στην Ε.Ε.