Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σχέδιο της Αγκυρας για τη δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Μπασίκα στο Βόρειο Ιράκ βρίσκεται -σύμφωνα με τη «Hurriyet»- πίσω από την αιφνιδιαστική ανάπτυξη 150 Τούρκων στρατιωτών, συνοδεία 20 έως 25 τεθωρακισμένων, την Παρασκευή στα περίχωρα της Μοσούλης, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο του «Ισλαμικού κράτους» από πέρυσι τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η κίνηση της Αγκυρας βασίζεται σε συμφωνία στην οποία κατέληξαν προ μηνός ο τότε ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, με τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί.

Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου υποστήριξε ότι πρόκειται για αποστολή ρουτίνας για την «εκπαίδευση δύναμης ντόπιων εθελοντών που πολεμούν την τρομοκρατία», μεταξύ αυτών ένοπλες αραβικές δυνάμεις και Κούρδοι πεσμεργκά.

Οπως όμως καταγγέλλει σε όλους τους τόνους η Βαγδάτη, δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με την Αγκυρα, ούτε και η αδειοδότηση της ιρακινής κυβέρνησης στην ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο Ιρακινός (κουρδικής καταγωγής) πρόεδρος, Φουάντ Μασούμ, κατηγόρησε την Τουρκία ανοιχτά για «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», ενώ ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι προειδοποίησε χθες με προσφυγή στο Σ.Α. του ΟΗΕ εάν η Αγκυρα δεν αποσύρει τις δυνάμεις της εντός 48ωρου.

Η Ουάσινγκτον τηρεί στάση ίσων αποστάσεων. Δύο αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφεραν ανωνύμως στο πρακτορείο Reuters ότι οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες για την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μέρος των επιχειρησιακών σχεδίων του διεθνούς συνασπισμού κατά του «Ι.Κ.».

Οι ΗΠΑ… σφυρίζουν

Αυτά, ενώ στο ίδιο πρακτορείο και επίσης ανωνύμως, Αμερικανός αξιωματούχους αναφέρει ότι, μετά το θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, η Ουάσινγκτον έχει βάλει σιωπηρά στον «πάγο» το αίτημά της για την ανάληψη πιο ενεργού ρόλου από την Αγκυρα στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων του «Ι.Κ.», εν όψει και του νέου γύρου των διεθνών διαβουλεύσεων για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης, που αναμένεται να διεξαχθεί εντός του μήνα, στη Νέα Υόρκη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα -κι ενώ η Τεχεράνη ανήγαγε χθες σε «κόκκινη γραμμή» το μέλλον του προέδρου της Συρίας- ο Μπασάρ αλ Ασαντ εξαπέλυε μέσω συνέντευξης στους βρετανικούς «Sunday Times» μύδρους κατά της Δύσης, κατηγορώντας την ότι με τις ενέργειές της επιχειρεί να κόψει «ένα τμήμα του καρκίνου» του «Ι.Κ.», οδηγώντας έτσι «σε ταχύτερη επέκταση του καρκινώματος στο σώμα».

Χαρακτήρισε δε «παράνομες» και καταδικασμένες να «αποτύχουν και πάλι» τις αεροπορικές επιδρομές που έχει εξαπολύσει η Βρετανία εναντίον του «Ι.Κ.» στη Συρία, σε αντίθεση με τη «νόμιμη» ρωσική εμπλοκή, η οποία -επισήμανε- έγινε κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού.

Εθεσε μάλιστα θέμα και χερσαίων επιχειρήσεων, πλην όμως σε σύμπραξη με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, και όχι με βάση το «νέο επεισόδιο στη μακρά σειρά της κλασικής φάρσας του Ντέιβιντ Κάμερον» -όπως σχολίασε ειρωνευόμενος τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού για «70.000 μετριοπαθείς Σύρους μαχητές», ως συμμάχους του διεθνούς συνασπισμού επί του εδάφους.