Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Mε οξυμένο το κλίμα από νωρίς γίνεται η εκκίνηση της διαδικασίας προς τις κάλπες και τις εθνικές εκλογές, ενώ, η διαδικασία των διερευνητικών εντολών ολοκληρώθηκε με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να παραδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Βασιλική Θάνου ορίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχισε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Μιχαλολιάκος, Δημήτρης Κουτσούμπας και Πάνος Καμμένος («ναι είπαν οι Θεοδωράκης, Γεννηματα, Λαφαζάνης) αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και, συνεπώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με την Βασιλική Θάνου για να της παραδώσει την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα ορκισθεί στις 8 το βράδυ της Πέμπτης και η κυβέρνησή της την Παρασκευή χωρίς να έχει προγραμματιστεί ώρα.

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και η ημερομηνία των εκλογών, που πιθανότατα θα είναι η 20η Σεπτέμβρη, παρά τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Παράδοση εντολής με σαφείς αιχμές

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν ο τελευταίος πολιτικός αρχηγός που ανέλαβε την διερευνητική εντολή, την οποία και παρέδωσε, καθώς δεν υπήρχαν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, πάντως, άφησε σαφείς αιχμές κατά του Προκόπη Παυλόπουλου, για την διαδικασία που ακολουθείται, δηλώνοντας ότι «Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπεράνω του Συντάγματος», ενώ σε άλλο σημείο είπε στον κ. Παυλόπουλο ότι «Εσείς ξέρετε πολύ καλά ότι οι μεγαλύτερες εκτροπές γίνονται στο όνομα της τήρησης του συντάγματος και στο όνομα της δημοκρατίας. Δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επαφές, αλλά για φυσική συνάντηση».

Αμέσως μετά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέβασε κι άλλο τους τόνους επισημαίνοντας ότι «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι εντολοδόχος τρίτων» για να προσθέσει ότι «ότι εάν δεν γίνει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών οι κινήσεις του ΠτΔ «δεν θα είναι υποβοηθητικές ούτε της δημοκρατίας ούτε της τήρησης του Συντάγματος».

Χαμηλοί τόνοι από Τσίπρα 

Ο πρωθυπουργός «εγκαινίασε«, ουσιαστικά, την προεκλογική περίοδο με την συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στον Alpha όπου κράτησε χαμηλούς τόνους εκτοξεύοντας, παράλληλα, καρφιά προς το εσωτερικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλεξης Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος για τις επιλογές του και δήλωσε ότι αισθάνεται άνετα να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις επιλογές της πτέρυγας Λαφαζάνη και τις κινήσεις και δηλώσεις τη Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιάνη Βαρουφάκη.

Μεϊμαράκης για «ριφιφί» στις ψήφους

Στον αντίποδα η Συγγρού επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «οι εκλογές γίνονται μόνο και μόνο για να δραπετεύσει ο κ. Τσίπρας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ εμφανίζεται αισιόδοξος για νίκη του κόμματός του στις εκλογές και επιμένει στην ανάγκη να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. 

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξεταστικής για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ., τονίζει ότι κατά τη γνώμη του «δεν θα αρνηθεί κανείς μια διερεύνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες και τις δικές του και της κυβέρνησης». 

Το μεσημέρι της Πέμπτης, μιλώντας στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι είπε ψέμματα και υφάρπαξε την ψήφου του ελληνικού λαού. Μίλησε, μάλιστα, για «κανονικό ριφιφί» και πρόσθεσε ότι «Την ώρα που εμείς δίναμε τη στήριξή μας στα μεγάλα θέματα εκείνος μας έσκαβε τον λάκκο».

«Φθαρμένα και απαξιωμένα υλικά»

Στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας απάντησε το Μαξίμου αναφέροντας «Δεν υπάρχει κανένα νέο ξεκίνημα από τα πιο φθαρμένα και απαξιωμένα υλικά του παλιού πολιτικού συστήματος».

Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «πολιτεύεται με κύρια εργαλεία του το απαράμιλλο προσωπικό του ύφος και τις συνεχείς αντιφάσεις». 

«O κ. Μειμαράκης μπορεί να είναι νέος στην αρχηγία της ΝΔ, αλλά δεν είναι καθόλου νέος στην πολιτική. Γνωρίζει πολύ καλά τα πεπραγμένα του κόμματος του στην κυβέρνηση, παρόλο που κάνει απελπισμένες προσπάθειες για να τα «ξεχάσει». Όπως ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά τι σήμαινε η περιβόητη «ανάπτυξη» α λα ΝΔ για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και πόσο ακριβά πλήρωσε τη «σταθερότητα» της διαπλοκής και της διαφθοράς» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση.

Θεοδωράκης: Η μεγάλη επιχείρηση της εξαπάτησης

Με βολές κατά του πρωθυπουργού ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος, εξέφρασε την Τετάρτη από το Μουσείο Μπενάκη την ανησυχία του για την οριστική σωτηρία της χώρας.

«Η μεγάλη επιχείρηση εξαπάτησης… Καταγγείλαμε στη Βουλή ότι υπάρχει σχέδιο στην κυβέρνηση για πραξικοπηματική επιστροφή στη δραχμή. Μας διέψευσαν και μας απείλησαν με εισαγγελείς. Για να αποκαλυφθεί, στη συνέχεια, ότι το σχέδιο δεν ήταν μόνο του Γιάνη και του Λαφαζάνη, αλλά και του ίδιου του Τσίπρα, ως εναλλακτικό σχέδιο άμυνας στους κακούς ξένους», είπε σ’ άλλο σημείο ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για λανθασμένες επιλογές υπουργών, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από τους οποίους αποστασιοποιείται.

Στο ερώτημα ποιος θα κυβερνήσει αυτόν τον τόπο, ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Εμείς μπορούμε! Κι αυτός είναι ο λόγος που μπήκαμε στην πολιτική… Διεκδικούμε να καθορίσουμε την επόμενη κυβέρνηση».

Τέλος, κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε τηλεοπτικό διάλογο.