Στη μερική αποσυμφόρηση του λιμανιού της Μυτιλήνης συνέβαλε η τοποθέτηση του ταχύπλοου οχηματαγωγού πλοίου «Tera-Jet» για τη μεταφορά 1.740 προσφύγων από τη Λέσβο στον Πειραιά.
Το πλοίο θα εκτελεί ένα δρομολόγιο κάθε δύο ημέρες για τις επόμενες δύο εβδομάδες, γεγονός που θα αποσοβήσει τα χειρότερα, σε συνδυασμό με τα παρόμοια δρομολόγια που εκτελεί το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε 2.163 πρόσφυγες στον Πειραιά το Σάββατο. Τα εν λόγω… χειρότερα αφορούν πολλές παραμέτρους.
Κατ’ αρχάς για πρώτη φορά φέτος στήθηκαν σε πολλές περιοχές πέριξ του λιμανιού και μέσα σε αυτό προσφυγικοί καταυλισμοί, εξαιτίας του γιγαντιαίου κύματος αφίξεων προσφύγων, κυρίως από τη Συρία και δευτερευόντως από το Αφγανιστάν.
Κι αυτό γιατί οι εκατοντάδες πρόσφυγες που καταφτάνουν δεν χωρούν ούτε στο ακριβό κέντρο κράτησης που δημιουργήθηκε στη Μόρια, ούτε στους χώρους φιλοξενίας που έστησαν ο δήμος (στον Καρά-Τεπέ) ή οι εθελοντές (στον χώρο κατασκήνωσης του δήμου στη Νεάπολη και στην «Αγκαλιά» στην Καλλονή).
Πέραν του ρατσιστικού λόγου που αρχίζει και ξεδιπλώνεται -ήδη οργάνωσε ημερίδα το Επιμελητήριο την Παρασκευή, με θέμα τους τρόπους «αντιμετώπισης των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από την παραμονή μεταναστών σε δημόσιους χώρους- δημιουργούνται κυκλώματα εκμετάλλευσης των προσφύγων, που με τη σειρά τους γεννούν συμπλοκές.
Δεν είναι λίγοι οι Αφγανοί που έχουν καταγγείλει ότι πολλοί Σύροι αποχωρούν πρώτοι από το νησί, ξεπερνώντας γρηγορότερα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, εξαιτίας του ότι έχουν περισσότερα χρήματα. Είναι αναμενόμενες, λοιπόν, σε καθημερινή βάση οι συμπλοκές μεταξύ των προσφύγων που περιμένουν 24ωρα ή και εβδομάδα για να αποχωρήσουν και εκείνων που κατέφθασαν δεύτεροι αλλά φεύγουν πρώτοι.
Με το κεφάλι
Την ύπαρξη ρευστού στις τσέπες Σύρων έχουν μυριστεί αρκετοί επιτήδειοι, που ζητούν μεγάλο αντίτιμο ανά κεφάλι για να τους μεταφέρουν από την ακτή κοντά στο Λιμεναρχείο. Πέριξ δε του λιμανιού, στην προκυμαία, σχηματίζονται τεράστιες ουρές προσφύγων, οι οποίοι αγοράζουν φαγητό, φάρμακα, αλλά και το εισιτήριο της αναχώρησής τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι έξω από τον καταυλισμό του δήμου έχει δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης ταξί. Ούτε ότι πλησίον των ακτών που καταφέρνουν να προσεγγίσουν με φουσκωτά πρόσφυγες στήνουν… καραούλι από τα ξημερώματα κάποιοι, προκειμένου να παραλάβουν τις «ολοκαίνουργιες», όπως λένε, εξωλέμβιες μηχανές.
