Σε ήρεμα νερά συνεχίζει να πορεύεται το ΠΑΣΟΚ, εστιάζοντας στην πιο ενδελεχή αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και στον προγραμματισμό δράσης του επόμενου διαστήματος.
Η πλήρης αποσαφήνιση του αντιπολιτευτικού ρόλου που θα διαδραματίσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο Κοινοβούλιο λύνει τα χέρια της ηγεσίας και των στελεχών, προκειμένου να επικεντρωθούν στο πεδίο της ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Για το θέμα αυτό, η κατεύθυνση που έχει δώσει η Φώφη Γεννηματά είναι να μην υπάρξουν βεβιασμένες ενέργειες, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της προσέγγισης με το Ποτάμι, το οποίο -όπως δήλωσε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης- «δεν θα γίνει συμπλήρωμα του ΠΑΣΟΚ».
Αναλύοντας τα στατιστικά της κάλπης της 20ής Σεπτεμβρίου, στη Χαριλάου Τρικούπη με ικανοποίηση διαπιστώνουν ότι το κοινό σχήμα με τη ΔΗΜΑΡ προσέλκυσε 50.979 περισσότερους ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου (όταν το ΠΑΣΟΚ είχε κατέβει μόνο του), παρ’ ότι υπήρξε εκτίναξη της αποχής.
Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκαν κατά 17,62% και αντίστοιχα το εκλογικό του ποσοστό κατά 34,19%, από 4,68% σε 6,28%, αναφέρουν κομματικές πηγές.
Στον αντίποδα, σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από 320.074 λιγότερους ψηφοφόρους χάνοντας το 14,25% των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου και η Ν.Δ. έχασε 192.849 ψήφους, δηλαδή το 11,20% της εκλογικής δύναμης των προηγούμενων εκλογών, αλλά λόγω της αυξημένης αποχής το ποσοστό της αυξήθηκε οριακά.
Το ίδιο συνέβη και με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός της Ενωσης Κεντρώων, οδηγώντας το αρμόδιο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ στη θέση ότι η δική του ενίσχυση σε απόλυτο αριθμό ψήφων πραγματοποιήθηκε «την ώρα που όλα τα άλλα κόμματα έχασαν σημαντικό μέρος της εκλογικής τους δύναμης».
Συνεδριάσεις των οργάνων
Σύμφωνα με τους συνεργάτες της, η κ. Γεννηματά σχεδιάζει για τη Δευτέρα 28 του μήνα τη σύγκληση του διευρυμένου πολιτικού οργάνου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ αργότερα θα συνεδριάσει η νεοεκλεγείσα 17μελής Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε μέχρι το άνοιγμα της Βουλής και την ορκωμοσία να ανατεθούν οι αρμοδιότητες στους βουλευτές.
Στο μεταξύ χθες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τον Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι της εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι διαχρονικά μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Σημειώνεται ότι την επόμενη Τετάρτη η Φώφη Γεννηματά θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές μαζί τους στις Βρυξέλλες με αφορμή τη σύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων για το μεταναστευτικό.
Αναφορικά, τέλος, με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη έκανε λόγο για «αναπαλαίωση δομών και προσώπων», ενώ η ΔΗΜΑΡ εστίασε στην απουσία προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής πνοής.
Το πικρό αντίο του Γ. Πανούση
Εκτός κυβερνητικού σχήματος έμεινε τελικά ο Γιάννης Πανούσης, παρά τη δημόσια στήριξη που παρείχε στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αναγνώριση εκ μέρους του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του.
Οι αντιδράσεις που είχαν προκληθεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με αφορμή ορισμένες θέσεις -αντίθετες με την κομματική γραμμή- καθώς και μερικές από τις αποφάσεις που έλαβε ως αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέδρασαν καταλυτικά στις επιλογές του πρωθυπουργού, που προτίμησε να μην αναζωπυρώσει στο νέο σχήμα την ένταση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης.
Με μια ανάρτηση στο προφίλ του στο facebook με τίτλο «Σχέσεις ψυχής και τιμής» ο Γιάννης Πανούσης ευχαρίστησε χθες όλους όσοι τον στήριξαν με εμπιστοσύνη και αγάπη τούς επτά μήνες της θητείας του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπογραμμίζοντας σιβυλλικά ότι «ένας κύκλος έκλεισε και χίλιοι άλλοι θ’ ανοίξουν».
«Με τέτοιο συμβόλαιο τιμής δύσκολα θα χαθούμε. Προχωράμε», έγραψε επίσης ο κ. Πανούσης, εξωτερικεύοντας ένα αίσθημα πικρίας και αφήνοντας ορθάνοιχτο ενδεχόμενο για μια νέα συμπόρευση με τον Αλέξη Τσίπρα στο εγγύς μέλλον, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν…
