Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σοβαρότατες καταγγελίες που αφορούν τους χειρισμούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και στον ΟΛΠ -προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του λιμανιού- έκαναν χθες η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος.

Με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους και βασιζόμενοι σε πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση ξεπερνώντας τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της, προωθεί εσπευσμένα διαδικασίες που δημιουργούν τετελεσμένα στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.

Στην ανακοίνωση της Π.Ε. (αντιπεριφερειάρχης Πειραιά είναι ο Γ. Γαβρίλης) υπογραμμίζεται ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, που συνταγματικός της ρόλος είναι μόνο η διεξαγωγή των εκλογών (άρθρο 37 παρ. 3 του Συντάγματος) δεν έχει τη νομιμοποίηση, συνταγματική, ηθική και πολιτική, να προχωρήσει σε ενέργειες δεσμευτικές για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου για ένα ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας, όπως είναι η πώληση του λιμανιού του Πειραιά.

Επαναλαμβάνεται η πάγια θέση της Περιφέρειας Αττικής και των φορέων της περιοχής, ότι πρέπει να εξαιρεθούν με γραπτή δέσμευση από οποιαδήποτε παραχώρηση οι χώροι της Πολιτιστικής Ακτής, καθώς επίσης οι χώροι και οι εγκαταστάσεις που έχουν παραχωρηθεί από τον ΟΛΠ στους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος.

Ο Χρ. Βρεττάκος αναφέρει ότι έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών θέλει τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρά σε Σύμβαση Παραχώρησης των εκτάσεων του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΛΠ.

Το Καστράκι, το Λιμανάκι των αλιέων, η παραλιακή μετόπη της Δραπετσώνας, η Λιμενική Ζώνη των Λιπασμάτων, ο χώρος στον οποίο θα ανεγερθεί το Κέντρο Υγείας, κομμάτια δηλαδή της πόλης η ίδια η πόλη, θα γίνουν δώρο στους ιδιώτες.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τις τελευταίες μέρες αντιπροσωπεία φορέων και εκπροσώπων της δημοτικής αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα για να συζητήσουν αυτές ακριβώς τις πληροφορίες που είχαν μάθει.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. με τους θεσμούς, και αφού ήταν γεγονός ότι το λιμάνι «χάθηκε», το βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε πλέον στην τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ, θέση που φάνηκε ξεκάθαρα και από δηλώσεις που έκανε στα τέλη Ιουλίου ο τέως αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας μιλώντας στον Δήμο Πειραιά.

Το νέο κείμενο

Παρά το γεγονός ότι και εκείνη τη μέρα τοποθετήθηκε αντίθετος με την πώληση του λιμανιού, είχε αναφερθεί στη σύμβαση λέγοντας ότι προετοιμάζεται και είχε σημειώσει με νόημα ότι «αυτό είναι ένα πεδίο οριοθέτησης της πόλης, των πλουτοπαραγωγικών της πηγών και των παραγωγικών της δραστηριοτήτων κάθε είδους, από τη Σαλαμίνα μέχρι την πόλη του Πειραιά».

Είναι γνωστό πως το νέο κείμενο, που θα συνταχθεί και το οποίο μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές το επεξεργάζονταν οι νομικές υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ και κυβερνητικοί παράγοντες και απ’ ό,τι φαίνεται η επεξεργασία αυτή συνεχίζεται, θεωρείται πολύ σημαντικό, καθώς με τους όρους και τις διατάξεις που θα συμπεριληφθούν σ’ αυτό μπορεί να διασφαλίζεται στην ουσία ο δημόσιος έλεγχος του λιμανιού, παρά την πώληση -προς το παρόν- του 51% των μετοχών, όπως κι άλλες σημαντικές παράμετροι.

Η αρχική Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου – ΟΛΠ (master concession) δημιουργήθηκε το 2002, το 2008 υπογράφτηκε η Σύμβαση Παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ με τη ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco), το 2012 έγινε μεταφορά μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ και το 2014 η φιλική διευθέτηση με την Cosco για την προβλήτα ΙΙΙ.

Η Λαϊκή Ενότητα σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου που «δεν σταματά ούτε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» και καλεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη σύμβαση παραχώρησης, καθώς ρόλος της είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και όχι να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία.