Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αποστάσεις από τη σεναριολογία των τελευταίων ημερών περί συγκρότησης κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το ανοιχτό παράθυρο που έδειξε να αφήνει ο Αλέξης Τσίπρας, κρατά το ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας στην ανάγκη ενός σχήματος ευρύτερης συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Την ίδια ώρα οι οριστικές ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πήραν νέα μικρή παράταση για αύριο, προκειμένου να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για τη συμμετοχή πρώην παπανδρεϊκων στελεχών αλλά και για να επιλυθούν προβλήματα και «καραμπόλες».

Πάντως, μετά και την επιτυχημένη εκδήλωση της Πέμπτης στο Ζάππειο για την 3η Σεπτέμβρη, στη Χαριλάου Τρικούπη ατενίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, εκτιμώντας -βάσει και των μετρήσεων που έχουν στα χέρια τους- ότι η κατάκτηση της τρίτης θέσης αποτελεί έναν εφικτό στόχο.

«Δεν υπάρχει φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, έτσι ώστε την επομένη ημέρα των εκλογών να μπορέσει να σχηματιστεί μια βιώσιμη κυβέρνηση με όλους, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια έξω από την κρίση» τόνιζαν ανώτατες πηγές του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στις φήμες που τροφοδότησε πρόσφατη συνέντευξη του κ. Τσίπρα.

«Εμείς προτείνουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας» συμπληρώνουν, διευκρινίζουν ωστόσο ότι οι μετεκλογικές συζητήσεις θα γίνουν επί προγραμματικών θέσεων και λαμβάνοντας υπόψη τη λαϊκή ετυμηγορία. Μολαταύτα το ΠΑΣΟΚ θα παίξει ρόλο παράγοντα σταθερότητας και θα πιέσει η χώρα να κυβερνηθεί προς μια προοδευτική κατεύθυνση, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Επιπροσθέτως χθες βράδυ η Φώφη Γεννηματά, από τις Σέρρες όπου περιόδευσε, επρόκειτο να απαντήσει με σκληρή γλώσσα στις αιχμές περί αναντιστοιχίας του ΠΑΣΟΚ με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, υπενθυμίζοντας ότι την κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων επισκέφτηκε τρεις φορές τις Βρυξέλλες για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την επισήμανση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για «βαρίδια» στο ΠΑΣΟΚ, τον κάλεσε να ασχολείται «με τα του οίκου του» καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν κάνει την αυτοκάθαρσή τους. Στο μεταξύ αύριο δίνονται επισήμως στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Για επικεφαλής στο Επικρατείας έχει «κλειδώσει» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος δήλωσε χθες ότι το εγχείρημα αποτελεί αφετηρία για τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού πόλου διακυβέρνησης.

Ως γνωστόν, η ιεραρχική σειρά των εκλεγμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο δεν θα αλλάξει, ενώ στις λίστες προστίθενται τα πρώην στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, Σ. Κεδίκογλου στην Εύβοια, Αγγ. Τόλκας στην Ημαθία ή τη Θεσσαλονίκη, Φραγκ. Παρασύρης στο Ηράκλειο, Βαν. Γαρδίκου στα Ιωάννινα, Σάντ. Μπιλιάνη στην Α’ Αθηνών, όπου επανεμφανίζεται ως υποψήφιος και ο Π. Γερουλάνος. Προσπάθειες καταβάλλονται προκειμένου να βρεθεί τρόπος ένταξης του Θ. Μωραΐτη.

«Αγκάθια» παρέμεναν η Πιερία όπου η ΔΗΜΑΡ πιέζει να ηγηθεί ο Γ. Αμοιρίδης, η Δράμα με επικεφαλής την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χ. Κεφαλίδου, η Ξάνθη λόγω αντιδράσεων για τον Δ. Σαλτούρο και η Αχαΐα για τον Θ. Παπαθεοδώρου. Στη Χίο υπήρξε συναίνεση για τον Κ. Τριαντάφυλλο, ενώ ξεπεράστηκε και το εμπόδιο με τις υποψηφιότητες στον Ν. Τρικάλων.

Στο μεταξύ οι πολιτικές κινήσεις του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να ενοποιηθούν υπό το σχήμα «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», το οποίο θα αποτυπωθεί στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως η τρίτη συνιστώσα μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.