Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Για όλα τα ενδεχόμενα προετοιμάζονται στο Ποτάμι, είτε πρόκειται για εκλογές είτε για απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις με αλλαγή κυβέρνησης, φιλοδοξώντας ταυτόχρονα να καταστούν ο βασικός παίκτης του φιλοευρωπαϊκού κεντρώου χώρου, που ξεκινά από τη φιλελεύθερη Δεξιά και φτάνει έως τη Σοσιαλδημοκρατία.

Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε ειδική εκδήλωση στις 22 Ιουνίου, θα παρουσιάσει στο ελληνικό ακροατήριο τις δικές του έτοιμες «κυβερνητικές λύσεις» για την επόμενη ημέρα.

Πρόκειται για επτά -γνωστά σε επίπεδο κοινής γνώμης- πολιτικά πρόσωπα, τα οποία προέρχονται από τον χώρο της εκπαίδευσης, της Αυτοδιοίκησης, των επιστημών, κ.α., αλλά θα έχουν ταυτόχρονα το ειδικό βάρος να ανταποκριθούν σε μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστικού προσανατολισμού. Στην «ομάδα των επτά» δεν θα μετέχουν άνθρωποι που άσκησαν πρόσφατα κυβερνητική εξουσία, ενώ θα ακολουθήσει αργότερα και δεύτερος κύκλος ονομάτων.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ και ό,τι έχει μείνει από τη ΔΗΜΑΡ να βρίσκονται σε φάση έντονης εσωστρέφειας λόγω εσωκομματικών διαδικασιών (συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας) και στο ΚΙΔΗΣΟ να συνηθίζουν στον ρόλο της «εξωκοινοβουλευτικής Κεντροαριστεράς», όμως στη Σεβαστουπόλεως ανεβάζουν στροφές, απευθύνοντας προσκλητήριο σε στελέχη του μεταρρυθμιστικού χώρου, με έμφαση στην περιφέρεια και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δύο χώρους στους οποίους εμφανίζουν ελλείψεις και περιορισμένη απήχηση.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και το ξαφνικό τετ α τετ του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Γιάννη Μπουτάρη την προηγούμενη εβδομάδα, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς του Ποταμιού.

«Δεν έχουμε σχέση με τα άλλα κόμματα, εκείνα πέφτουν και εμείς είμαστε οι μόνοι που ανεβαίνουμε», σχολιάζουν οι συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το Ποτάμι διευρύνεται μόνο με πρόσωπα και όχι με οργανωμένες ομάδες από όμορους χώρους, λόγω του φόβου να ασπαστούν το «παλιό» ή ακόμη χειρότερα να αποκτήσουν «συνιστώσες», και μάλιστα πολύπειρες στις εσωκομματικές ίντριγκες.

Εν τω μεταξύ, μπορεί από τη Σεβαστουπόλεως να ζητούν επιμόνως από τον Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει μιαν άλλη κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, που θα στηρίζεται από φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, όμως συνειδητοποιούν ότι οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα μπορεί να είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε το σενάριο αυτό, ακόμη και αν πραγματοποιηθεί, να αποδειχτεί βραχύβιο ή δυσλειτουργικό.

Οι εκτιμήσεις του Στ. Θεοδωράκη και των συνεργατών του κάνουν λόγο για πιθανή υπογραφή μιας «μικρής» συμφωνίας που θα λύνει βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα ρευστότητας, ενώ οι συζητήσεις για τρίτο πρόγραμμα θα παραπεμφθούν τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ο προβληματισμός για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη ρήξη, όπως δείχνει το άρθρο Τσίπρα στη «Μοντ», μαζί με την πεποίθηση ότι τα πρόσωπα που την απαρτίζουν δεν είναι κατάλληλα για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, κάνουν τα στελέχη του κόμματος να «βλέπουν» εκλογές μέχρι το τέλος της χρονιάς, με τον επικεφαλής του σχήματος να τις χαρακτηρίζει («RealNews») «αναπόφευκτες».