Υπό αμφισβήτηση τίθεται ανοικτά η πολιτική της λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη. Μετά την Ελλάδα και τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τη σκυτάλη παίρνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι που -τουλάχιστον στα λόγια- εκφράζει την αντίθεσή του προκρίνοντας ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.
«Η στρατηγική της Λισαβόνας απέτυχε, το μοντέλο που βασιζόταν μόνο στη λιτότητα απέτυχε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε παρέμβασή του σε Φεστιβάλ της Οικονομίας, στην πόλη Τρέντο της βορειοανατολικής Ιταλίας.
«Κατά την άποψή μου η ατζέντα της Λισαβόνας απέτυχε, διότι το όνειρο μιας Ευρώπης, επικεφαλής του πλανήτη δεν πραγματοποιήθηκε», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.
Παράλληλα, ο Ρέντσι υπογράμμισε: «Eπιθυμούμε ένα μοντέλο που να μην είναι αυτό της ανάπτυξης χωρίς απασχόληση, το οποίο να βασίζεται στο ταλέντο και στην καινοτομία. Το μοντέλο που ακουμπούσε μόνον στη λιτότητα απέτυχε, μια Ευρώπη η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην πειθαρχία των προϋπολογισμών, αποτελεί πρόβλημα».
Προβληματισμένος ο Ραχόι
Ακόμα μια χώρα του νότου που έχει πληγεί από την κρίση και τις πολιτικές που εφαρμόζονται, είναι η Ισπανία. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα πως είναι ανοικτός σε αλλαγές στρατηγικής, για πρώτη φορά αφότου το κόμμα του υπέστη βαριές απώλειες στις τοπικές εκλογές.
Ο Ραχόι –το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου έχασε 2,5 εκατομμύρια ψήφους σε σχέση με τις επιδόσεις του πριν από τέσσερα χρόνια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές– δεν είπε συγκεκριμένα κατά πόσον προτίθεται να προβεί σε ανασχηματισμό ή να αλλάξει πολιτική.
Όμως ο πρωθυπουργός, που έχει δεχθεί πιέσεις ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός του τις τελευταίες ημέρες να αλλάξει πορεία, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και είπε ότι τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.
«Είναι σαφές ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν κάναμε καλά, θα πρέπει να το σημειώσουμε», είπε ο Ραχόι σε ένα συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν επικεφαλής επιχειρήσεων και πολιτικοί στο Σίτσες, στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας.
«Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε και θα το κάνουμε, αν και όχι όσον αφορά την οικονομική πολιτική μας» ανέφερε ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος αρνούμενος να δει κατάματα την πραγματικότητα.
