Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το μπαλάκι… στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επεξεργάζεται την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας πέταξε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθηγητής Κώστας Κοσμάτος. Αν και ήταν ζήτημα αιχμής προεκλογικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξε μάλιστα το δημοψήφισμα των δικηγόρων για αποχή, τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης επαφίεται για το θέμα στην πρόταση που θα συντάξουν οι «σοφοί» της επιτροπής.

Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας είναι το εργαλείο για την απονομή δικαιοσύνης στους εργαζόμενους και στους πολίτες. Ωστόσο, το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στη Βουλή όχι μόνο ισχυροποιούσε ακόμη περισσότερο τους οικονομικά ισχυρούς, αλλά επιπλέον καταργούσε κάθε δυνατότητα των οικονομικά ασθενέστερων να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, με τη μέθοδο της διόγκωσης των εξόδων για τη διεξαγωγή της δίκης.

Οι τροποποιήσεις

Επιπλέον, εκτόπιζε την κατά προτεραιότητα πληρωμή μισθών και αποζημιώσεων στους εργαζόμενους όταν γίνονται πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων εργοδοτών με έναν και μοναδικό σκοπό: Να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των τραπεζών.

Οι τροποποιήσεις του κώδικα έπλητταν ξεκάθαρα το σύνολο των πολιτών και δημιουργούσαν κοινωνική σύγχυση, την ώρα μάλιστα που οι τρεις από τους συντάκτες του νομοσχεδίου ήταν… νομικοί σύμβουλοι τριών τραπεζών. Γι’ αυτό οι δικηγόροι είχαν αποφασίσει με δημοψήφισμα αποχή επ’ αόριστον σε όλη τη χώρα, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τους συμβολαιογράφους που δεν συμμετείχαν.

Ξεκάθαρες θέσεις εναντίον όλων αυτών είχαν πάρει τότε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κατέχουν κυβερνητικές θέσεις. Ωστόσο, το ίδιο ξεκάθαρες δεν ήταν οι θέσεις του γενικού γραμματέα κ. Κοσμάτου, που χθες από τη Θεσσαλονίκη περιορίστηκε σε ευχολόγια…

«Προτιμήσαμε να μην παρέμβουμε, ούτε ο υπουργός ούτε εγώ ως γραμματέας, και αναθέσαμε το θέμα της αναθεώρησης του κώδικα σε καθ’ ύλην αρμόδιους, καθηγητές Πολιτικής Δικονομίας, δικαστές και δικηγόρους», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κοσμάτος, που, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της προεκλογικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των τραπεζών, πρόσθεσε: «Εντός του μήνα ή τον άλλον μήνα αναμένουμε τα αποτελέσματα της επιτροπής. Θεωρώ ότι σ’ αυτό το επίπεδο συγκλίνουν».

Εγγραφες αναφορές

Πέραν αυτού, βασικός λόγος της επίσκεψης του κ. Κοσμάτου ήταν οι ενοχλήσεις και οι έγγραφες αναφορές για την κατάσταση του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης. Συναντήθηκε με εκπρoσώπους του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) και της «Θέμιδος Κατασκευαστικής Α.Ε.» που είναι αρμόδια για τη συντήρηση των δικαστικών κτιρίων και υποσχέθηκε «νοικοκύρεμα» εντός 10 ημερών.

Ακόμα, επισήμανε ότι, με στόχο την αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους:

■ Με προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων (πτυχιούχους ΑΕΙ ή Νομικής).

■ Με την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών.