Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Το υπουργείο Πολιτισμού, με τη νέα διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και με κάθε άλλο θεσμικό μέσο, θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον κινηματογράφο και τους δημιουργούς του».

Ετσι κατέληγε η δήλωση με την οποία ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης συνέχαιρε το βράδυ της Κυριακής τον Γιώργο Λάνθιμο για τη μεγάλη του επιτυχία στο Φεστιβάλ των Κανών. Διότι, έστω κι αν ο «Αστακός» του μιλά αγγλικά και είναι μια διεθνής παραγωγή (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ολλανδία), η χώρα μας συμμετέχει κατά δύναμη: με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τη Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου.

Θα ήταν τραγικό αν ο δημιουργός, που έγινε διεθνώς συνώνυμο του νέου κύματος του ελληνικού σινεμά, αλλά μετακόμισε εδώ και λίγα χρόνια στο Λονδίνο για να μπορέσει να συνεχίσει την καριέρα του και να ανοίξει τα φτερά του, αποκοβόταν εντελώς από την πατρίδα του. Θα ήταν εξίσου τραγικό αν οι συνάδελφοί του, που πασχίζουν ακόμα στην Ελλάδα και κάνουν θαύματα, έμεναν ποτέ χωρίς ένα πραγματικά ισχυρό Κέντρο Κινηματογράφου, αλλά και μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή νομοθεσία ενίσχυσης των ιδιωτών παραγωγών.

Με λίγα λόγια, η επιτυχία του Λάνθιμου, που εξελίσσεται σε αυστηρά προσωπική του υπόθεση, μας αναγκάζει να κοιτάμε πιο προσεκτικά τα του οίκου μας.

Μία μέρα μετά την απονομή του Βραβείου της Επιτροπής των Κανών στον «Αστακό» του άρχισε -τι σύμπτωση- να ξεκαθαρίζει ελαφρώς και η ομίχλη που είχε εγκατασταθεί από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο στο Κέντρο Κινηματογράφου.

Χθες το απόγευμα στις 4 έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΕΚΚ.

Αυτό σημαίνει ότι από αύριο θα μπορεί το Δ.Σ. να αρχίσει την εξέταση των φακέλων και τις συνεντεύξεις με τους ενδιαφερομένους.

Οτι σύντομα θα είναι σε θέση να ψηφίσει σε ειδική συνεδρίασή του τον νέο γενικό διευθυντή, να στείλει την πρόταση στον Νίκο Ξυδάκη και με μια υπουργική τζίφρα να πάρει επιτέλους το Κέντρο πραγματικά μπροστά.

Διότι ο διορισμός από τον αν. υπουργό Πολιτισμού ενός νέου, αξιόλογου Δ.Σ. με πρόεδρο τον Αλέξη Γρίβα (19/2/2015) δεν έλυσε φυσικά το μεγάλο πρόβλημα. Το Κέντρο εξακολουθεί να είναι ακέφαλο.

Χωρίς γενικό διευθυντή. Αυτό σημαίνει ότι όσο γερή και καλή δουλειά και να γίνεται από το νέο Δ.Σ. (Εύα Στεφανή, Κώστας Λιβιεράτος, Ολια Λαζαρίδου, Γιώργος Μαυροψαρίδης, Γιάννης Δασκαλοθανάσης κ.ά.), η πιο απαραίτητη λειτουργία του έχει παγώσει. Δηλαδή, νέες ταινίες δεν μπορούν να εγκριθούν.

Ηδη βρίσκονται στην ουρά προτάσεις κατατεθειμένες από τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2014! Ο γενικός διευθυντής είναι αυτός που τις εξετάζει και εισηγείται στο Δ.Σ. ποιες πρέπει να χρηματοδοτηθούν.

«Καιγόμαστε» να αποκτήσουμε γενικό διευθυντή. Τα στελέχη του Κέντρου δεν το κρύβουν. Οπως δεν κρύβουν και την ανακούφισή τους, που άνοιξε επιτέλους ο δρόμος εκλογής του. Χρειάστηκε πρώτα μια κοινή απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά και Νίκου Ξυδάκη, (7 Μαΐου) να μη γίνει αποδεκτή η πρόταση του προηγούμενου Δ.Σ. για διορισμό του Χάρη Παπαδόπουλου.

Εξ ου και πολύ γρήγορα, μέσα σε ελάχιστες μέρες, η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Αν όλα πάνε καλά, στα μέσα του Ιουνίου το ΕΚΚ θα έχει νέο γενικό διευθυντή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Γρηγόρης Καραντινάκης έκανε αίτηση, κάτι που πολλοί εύχονταν.

Μην ξεχνάμε ότι παρά την έντονη πίεση και την ομόφωνη απαίτηση των φορέων του κινηματογραφικού χώρου για ανανέωση της θητείας του, το αποπεμφθέν από τον Νίκο Ξυδάκη Δ.Σ. του ΕΚΚ είχε φροντίσει να τον απομακρύνει.

Κανείς πάντως δεν ξέρει τι στάση θα τηρήσει ο Χάρης Παπαδόπουλος. Εχει ήδη κάνει μήνυση στον πρώην υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, τον πρώτο που πάγωσε τον διορισμό του. Και διεκδικεί από το ΕΚΚ με αγωγή 112 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή την αμοιβή που θα έπαιρνε αν διοριζόταν για μια θητεία 3 χρόνων.

Χωρίς, πάντως, γενικό διευθυντή και πολιορκούμενο από τον Χάρη Παπαδόπουλο το νέο Δ.Σ. του Κέντρου δεν έμεινε όλο αυτό τον καιρό με σταυρωμένα χέρια.

Είναι κοινή συνείδηση του κινηματογραφικού κόσμου ότι ξαφνικά άρχισε να βγάζει δουλειά. Να λειτουργεί κανονικά.

Χρήματα πληρώνονται σε ταινίες που γυρίζονται και τα έχουν απόλυτη ανάγκη και σε άλλες.

Ενώ επανήλθε και η ηρεμία και η ευρυθμία στον διοικητικό κορμό του Κέντρου, που είχαν κι αυτές επηρεαστεί. Καιρός να μπει σε μια νέα εποχή.