Με συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα, που ξεκίνησαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και κρίθηκαν πετυχημένες, και με στελέχη πρώτης γραμμής στον ρόλο των κεντρικών ομιλητών συνεχίζει το ΚΚΕ την τακτική τής -εξ αριστερών- αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, στο Κομμουνιστικό Κόμμα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αναζητά άλλοθι, διότι -όπως σημείωναν- «όχι μόνο δεν κατάργησε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, αλλά αντίθετα τα εφαρμόζει ήδη κανονικότατα και τα επεκτείνει παραπέρα».
«Η κυβέρνηση συγκαλύπτει συνειδητά τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, επειδή ακριβώς κινείται και η ίδια στον ίδιο δρόμο. Η πρόταση αυτή επιχειρεί ν’ αποσιωπήσει το γεγονός ότι τα μνημόνια δεν ήταν η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που ακόμη είναι σε εξέλιξη. Επιχειρεί να “βγάλει λάδι” την πολιτική της Ε.Ε. και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα από τα μνημόνια, με βίαιο και γρήγορο τρόπο», συμπληρώνει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, ενημερώνοντας ότι το ΚΚΕ θα συμμετάσχει στην εξεταστική επιτροπή «προκειμένου ν’ αποκαλύψει στον ελληνικό λαό αυτήν την αλήθεια, ώστε ο ίδιος να φτιάξει τη δική του τελική “εξεταστική επιτροπή” σε βάρος της Ε.Ε., του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν, χθες και σήμερα».
Σύμφωνα με το κάλεσμα του Περισσού για τις αντικυβερνητικές εκδηλώσεις, ο λαός δεν θα πρέπει να δείξει καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης – Ε.Ε. που ερμηνεύεται ως επέκταση του Μνημονίου. Το ΚΚΕ υποστηρίζει, ταυτόχρονα, την άμεση κατάργηση μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, έχοντας ήδη καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, και εισηγείται ως μοναδική λύση, «για να μην πληρώσει και πάλι τα σπασμένα ο λαός», τη ρήξη με την Ε.Ε., το κεφάλαιο και «την εξουσία τους».
«Ο λαός να πει “όχι” σε άλλες χαμένες ελπίδες, προσδοκίες και αυταπάτες», τονίζεται σε σχετικό μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργανώνει, καλώντας εκ νέου σε ετοιμότητα και «αγωνιστική λαϊκή παρέμβαση» με οργανωμένο, μαζικό, αποφασιστικό τρόπο. Οι εκδηλώσεις δίνουν έμφαση σε περιοχές και δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος.
