Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές που θα πρέπει να καλυφθούν», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της -άκαρπης- συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας. 

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ρίχνουν το μπαλάκι στην Ελλάδα, ενώ κοινή συνισταμένη των δηλώσεών τους είναι ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει σύνεση και να προβεί ταχύτατα σε υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ευελπιστεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιτύχει σύντομα μία συμφωνία, αλλά υπενθύμισε αυτό που μονότονα διαμηνύουν οι δανειστές, ότι «πρέπει να δείξει προθυμία» στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. 

«Στην γερμανική πλευρά είμαστε προετοιμασμένοι να προσφέρουμε όλη την υποστήριξη που ζητείται από εμάς. Αλλά βεβαίως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Μπρέμερχαφεν ενόψει των εκλογών στο κρατίδιο της Βρέμης τον ερχόμενο μήνα. Ως προϋπόθεση για μετρητά, λοιπόν, θέτει τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων. 

«Απώτερος στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη συμφωνίας έως τον Ιούνιο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε ότι «αυτό που θέλουμε είναι συγκεκριμένες, σοβαρές και κοστολογημένες συνομιλίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε δύο στάδια. Ο απώτερος στόχος είναι το τέλος Ιουνίου. Ελπίζουμε ότι μπορούμε, στα τέλη Απριλίου, να έχουμε μια ισχυρή και θετική πρώτη προσέγγιση». Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, είναι θεμιτό να ζητούνται περισσότερες λεπτομέρειες στην κοστολόγηση των μέτρων, ενώ τόνισε ότι ευελιξία δεν σημαίνει πως παραβλέπεται η ανάγκη για ένα σοβαρό και βιώσιμο πλαίσιο. «Όλα θα πρέπει να είναι μετρήσιμα, αξιόπιστα, καθώς και να αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες θέλουν να βελτιώσουν την κατάσταση των δημοσιονομικών τους και όχι να την επιδεινώσουν», κατέληξε. 

Συγκεκριμένα στοιχεία από την Ελλάδα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, για μία λύση με την ευρωζώνη, ζήτησε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, τονίζοντας ότι «αποφασιστικής σημασίας ήταν η συγκατάθεση της Αθήνας να καταβληθούν τώρα προσπάθειες με όλη τη δύναμη και ένταση για την εξεύρεση συμφωνίας». 

«Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει και από τη σκοπιά του Eurogroup να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία μέσα στο Μάιο, καθώς ενδεχόμενα θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει ποια είναι η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Προειδοποίησε δε ότι «ο χρόνος τελειώνει, όπως επίσης ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχουν χρήματα για την Αθήνα». Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι η συνεδρίαση διεξήχθη σε σκληρό κλίμα.

«Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει και από τη σκοπιά του Eurogroup να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία μέσα στο Μάιο, καθώς ενδεχόμενα θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει, ποια είναι η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. «Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει τη βοήθειά της μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις», δήλωσε μετά τη λήξη της συνόδου στη Ρίγα της Λετονίας. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Πέτερ Έρλιχ ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενδέχεται «να εξετάσει αλλαγές» σε ό,τι αφορά τα δάνεια του ELA, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις. 

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως όσο πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας, είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν οι πιέσεις κατά της χώρας. Νωρίτερα ο Μάνφρεντ Βέμπερ προχώρησε σε μία εμπρηστική δήλωση ότι οι συζητήσεις σχετικά με το Grexit έχουν ενταθεί.