Περιορισμένες προσδοκίες από το Eurogroup της Δευτέρας έχει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις, οι οποίες, από πλευράς ατμόσφαιρας, έχουν γίνει «κάπως πιο εποικοδομητικές», αλλά δεν υπάρχει χρόνος για θεαματικό αποτέλεσμα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε πως «δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς κάποιου είδους εντυπωσιακά αποτελέσματα – αυτό δεν είναι πιθανό».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι τη Δευτέρα, πριν από την έναρξη του Eurogroup θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
«Οι προσδοκίες μου για τη Δευτέρα δεν είναι πολύ μεγάλες» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλ και εξήγησε ότι το γεγονός πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν στο Βερολίνο, δεν είναι κάτι θεαματικό. «Συναντιόμαστε συχνά και τηλεφωνιόμαστε ακόμη πιο συχνά», είπε, αλλά και ότι μερικές φορές έχει συχνότερη επικοινωνία με του Ευρωπαίους συναδέλφους του ό,τι με τους συναδέλφους του στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.
Ωστόσο, όσον αφορά την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι «οι συζητήσεις μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν γίνει προφανώς κάπως πιο εποικοδομητικές, αλλά σε ό,τι αφορά την ουσία, πολλές φορές υποτιμάται πόση δουλειά πρέπει να γίνει και δεν έχω την πρόθεση να το επιβαρύνω αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Πιστεύω ότι για την Δευτέρα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα. Σήμερα είναι Πέμπτη, αυτό δεν είναι στο πλαίσιο του εφικτού».
Όσον αφορά την επικείμενη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, πριν από το Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι του το ζήτησε και εκείνος, ενώ διευκρίνισε ότι είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό. «Πρέπει να προχωρήσουμε και βέβαια είναι δύσκολο», σημείωσε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά και στις ελληνορωσικές σχέσεις. Σημείωσε πως θα ήταν «θαυμάσιο» αν η Ελλάδα λάμβανε βοήθεια από τη Ρωσία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι η βοήθεια θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες της χώρας.
«Από όπου μπορούν να πάρουν βοήθεια, υπέροχα! Και αν δεχθούν βοήθεια από την Ρωσία, υπέροχα! Χαίρομαι! Αλλά δεν θα είναι ποτέ ούτε κατά προσέγγιση στο ύψος της βοήθειας που η Ελλάδα ήδη χρειάστηκε, ήδη έλαβε και ακόμη χρειάζεται», είπε. Μίλησε και για την Κίνα, η οποία όπως εξήγησε ενδιαφέρεται ως επενδυτής για σχέδια αποκρατικοποίησης. «Αλλά δεν χαρίζει τα λεφτά της», τόνισε και συνέχισε: «Και γιατί θα έπρεπε; Οι Κινέζοι έχουν μεγάλα προβλήματα και η Ρωσία έχει πολλά δικά της προβλήματα».
Μιλώντας σε μαθητές, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πει χθες, ότι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η χρηματοδότηση δεν έγινε προς τις τράπεζες, αλλά φροντίσαμε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να παραμείνει σε λειτουργία. Προς επίρρωσιν των λεγομένων του, υπενθύμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε διαθέσει μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για να κρατήσει το γερμανικό τραπεζικό σύστημα σε λειτουργία, όχι για τους τραπεζίτες.
Να μην είμαστε αλαζόνες
«Όπως πάντα, ζήτησα από τους νέους ανθρώπους να μην είμαστε αλαζόνες – και σίγουρα όχι απέναντι στους Έλληνες, δεν υπάρχει κανένας λόγος», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Τόνισε όμως πως τις «πολιτικές ευθύνες φέρουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι σε κάθε χώρα. Κάνω το καλύτερο και έχω ευθύνη, βάσει του γερμανικού νόμου και των ευρωπαϊκών συνθηκών».
Όπως επισήμανε, η βοήθεια πρέπει να δίνεται, αλλά αυτοί που τη δέχονται οφείλουν να συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο. «Η Ευρώπη λειτουργεί όπως κάθε κοινότητα. Αυτοί που είναι σε καλύτερη κατάσταση βοηθούν εκείνους που αυτή τη στιγμή είναι σε χειρότερη κατάσταση. Αυτό βεβαίως πρέπει να έχει νόημα. Γι’ αυτό πρέπει εκείνοι που χρειάζονται βοήθεια να συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο, ώστε η βοήθεια να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο ο οποίος να έχει νόημα. Είναι το βαρέλι χωρίς πάτο που δεν έχει νόημα», κατέληξε.
Το ανακοινωθέν για το Eurogroup
Στο μεταξύ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδόθηκε ανακοινωθέν με την ατζέντα του Eurogroup της 11ης Μαΐου. Σύμφωνα με αυτό, «οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την κατάσταση στην Ελλάδα. Θα ενημερωθούν για την πορεία των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των τριών θεσμών -της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ- για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την τρέχουσα συμφωνία». Όπως επισημαίνεται, «η λίστα των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητο βήμα για να ολοκληρωθεί η συνεχιζόμενη αξιολόγηση και έτσι να εγκριθεί η πληρωμή της υπόλοιπης δόσης της οικονομικής βοήθειας…»
