Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ειδικά μετά την εντός έδρας ήττα από την Αλμπα στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός παίζει -οριστικά και αμετάκλητα- την πρόκρισή του στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Του αρκεί να νικήσει απόψε (21.45, NS2) μέσα στη «Hala Pionir» τον βαθμολογικά αδιάφορο Ερυθρό Αστέρα, για να καταλάβει την τέταρτη θέση του ομίλου. Αν τα καταφέρει, αυτόματα θα πέσει πάνω στην ομάδα που θα πάρει την πρωτιά στο απέναντι γκρουπ.
Αυτή θα είναι η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη, εφόσον επικρατήσει της Αρμάνι στο Μιλάνο (21.45). Αν όμως (η ΤΣΣΚΑ) χάσει, μπορεί να είναι και η Φενέρ του Ομπράντοβιτς, αρκεί να νικήσει την Εφες του Ιβκοβιτς, η οποία με τη σειρά της δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα γιατί κινδυνεύει να χάσει την πρόκριση από τη Λαμποράλ που δοκιμάζεται (21.45) στη Μάλαγα.
Ολα αυτά βουτηγμένα μέσα στην ίντριγκα, από τη στιγμή που η Ευρωλίγκα επιμένει να μην ξεκινάνε όλα τα παιχνίδια την ίδια ώρα, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για παραφιλολογία που περιλαμβάνει υπόνοιες για επιλογές αντιπάλου ή συνεννοήσεις.
Είναι προφανές ότι οι «πράσινοι» έχουν την τύχη στα χέρια τους. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η αναμέτρηση Αλμπα – Μακάμπι, από την οποία μπορεί να προκύψει το μοναδικό σενάριο που τους αφήνει εκτός νυμφώνος, ξεκινάει 45 λεπτά νωρίτερα (9 μ.μ.) στην «Ο2» του Βερολίνου και συνεπώς το αποτέλεσμά της θα έχει γίνει γνωστό από το ημίχρονο.
Ο Παναθηναϊκός αποκλείεται μόνο αν η Αλμπα νικήσει για δεύτερη φορά φέτος τη Μακάμπι και ελόγου του χάσει από τον Ερυθρό Αστέρα. Σε αυτή την περίπτωση, η Αλμπα περνάει ως τρίτη, η Μακάμπι ως 4η και η ελληνική ομάδα μένει στην 5η θέση.
Αντίθετα, σε περίπτωση που η Μακάμπι πάρει ρεβάνς για την ήττα της στο Τελ Αβίβ, ο Παναθηναϊκός προκρίνεται (ως 4ος) ακόμη κι αν τελικά χάσει.
Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς και οι παίκτες του, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, κυρίως για λόγους γοήτρου, θέλουν να τελειώσουν τη δουλειά βασισμένοι στις δικές τους δυνάμεις. Επιπλέον ξέρουν ότι ο Ερυθρός Αστέρας έχει επιπλέον κίνητρο που εκπορεύεται από τις θερμές σχέσεις που τον συνδέουν με τον Ολυμπιακό.
Πάντως οι Σέρβοι οπαδοί ετοιμάζουν θερμή υποδοχή στον Ντε Μάρκους Νέλσον, ο οποίος επιστρέφει για πρώτη φορά ως αντίπαλος της ομάδας που ενίσχυσε για δύο χρόνια, πριν φορέσει το «τριφύλλι».
