Οι ανησυχίες για τα αποθεματικά κατευνάστηκαν, οι διαφωνίες όμως για τις θεσμικές αλλαγές παραμένουν ανοιχτές. Αυτή είναι τουλάχιστον η εικόνα που σχηματίζεται μετά τη Σύνοδο των πρυτάνεων η οποία συνεκλήθη εκτάκτως το περασμένο Σάββατο.
Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς διαβεβαίωσε τους πρυτάνεις ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) –που δέσμευσε τα διαθέσιμα του Δημοσίου– δεν θίγει τους ΕΛΚΕ (ειδικούς Λογαριασμούς Ερευνας) καθώς πρόκειται για αποθεματικά και όχι για διαθέσιμα, ενώ ως προς τα υπόλοιπα τόνισε πως «είτε βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε αλλού για τα Πανεπιστήμια είναι το ίδιο».
Με αυτόν τον τρόπο συγκράτησε τις δραστικές πρωτοβουλίες των Πανεπιστημίων, οι διοικήσεις των οποίων, ωστόσο, τηρούν στάση αναμονής. Οπως τονίζουν, «θα περιμένουν τη σχετική εγκύκλιο εφαρμογής της ΠΝΠ και μέχρι τότε καμία απόφαση μεταφοράς διαθεσίμων δεν θα ληφθεί από τα αρμόδια όργανα». Παράλληλα ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό διότι θεωρούν ότι «η πολιτεία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα Πανεπιστήμια όπως τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και να τα εξαιρέσει από την ΠΝΠ»
Σχετικά με τις αλλαγές για τα ΑΕΙ που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο –και για το οποίο συνεκλήθη η έκτακτη Σύνοδος–, οι πρυτάνεις δεν αρκούνται στην καχυποψία, αλλά διατυπώνουν την αντίθεσή τους στις προτεινόμενες διατάξεις, κυρίως δε σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των φοιτητών στα συλλογικά όργανα και στην ανάδειξη των μονοπρόσωπων οργάνων (πρυτάνεων, κοσμητόρων κ.ά.)
Οι διαφωνίες
Παρά τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για την επαναφορά της φοιτητικής συμμετοχής στις διαδικασίες αυτές, οι πρυτάνεις ζητούν «περαιτέρω μελέτη του θέματος», ενώ εκφράζουν ρητά την αντίθεσή τους στην παύση των νυν πρυτάνεων (όπου έχουν ήδη γίνει εκλογές), αν και προβλέπεται κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές υπό το νέο καθεστώς. Οπως τονίζουν, «μια τέτοια απόφαση εγείρει θέματα συνταγματικής νομιμότητας και αποσταθεροποιεί τα Πανεπιστήμια σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».
Σε ό,τι αφορά τα ξενόγλωσσα τμήματα στα ΑΕΙ (τριετή προγράμματα με αλλοδαπούς φοιτητές και δίδακτρα) ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται για κατάργηση καθώς δεν έχει προλάβει να εφαρμοστεί η σχετική διάταξη (Λοβέρδου), αφού δεν έχουν εκδοθεί, ακόμα, τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα.
