Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η υπόγεια και σκοτεινή αίθουσα σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου συνεδρίασε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την πορεία προς το συνέδριο του Μαΐου, αποτέλεσε το κατάλληλο σκηνικό για την ακραία κινδυνολογία -εν είδει προειδοποιήσεων προς την κυβέρνηση- που ανέπτυξε στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παρεμβαίνοντας για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε υπερβολικά ανήσυχος για την πορεία της χώρας και εξαιρετικά δηκτικός για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, παρομοιάζοντας την τακτική της ως «παιχνίδι με τη φωτιά» λόγω και του ανοιχτού ενδεχομένου ενός δημοψηφίσματος, αν οι δανειστές επιμείνουν σε μέτρα λιτότητας.

«Υπάρχει ένα επικίνδυνο, ελπίζω όχι θανατηφόρο, φλερτ με το πιστωτικό γεγονός», εκτίμησε απευθυνόμενος σε στελέχη και βουλευτές, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής, παλινωδίες και διγλωσσία που συμπυκνώνονται εν τέλει σε ένα «ανύπαρκτο σχέδιο».

«Είμαστε πολύ κοντά στην εσωτερική παύση πληρωμών. Αυτό μπορεί να μην αφορά μισθούς και συντάξεις, προς το παρόν τουλάχιστον και ελπίζω για πάντα, αλλά αφορά τους προμηθευτές, αφορά την αγορά, αφορά τους συμψηφισμούς, αφορά τη λειτουργία της οικονομίας», εκτίμησε.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Βενιζέλου, η απειλή δεν είναι το grexit, «αυτό ας το ξεχάσουμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα είναι η δραματική και μόνιμη υποβάθμιση μέσα στο ευρώ».

«Προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη στους Ευρωπαίους εταίρους», συμπλήρωσε σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους, εξειδικεύοντας σε συγκεκριμένους τομείς τη δριμεία κριτική του για τις πενήντα ημέρες του κυβερνητικού βίου:

Αντί να μπει εξαρχής στη διαπραγμάτευση επί της ουσίας και να προχωρήσει, όπως είπε, στην έξοδο από το μνημόνιο, «πήγε χιλιόμετρα πίσω», βάζοντας τη χώρα «πιο βαθιά στο τρέχον μνημόνιο, με προοπτική για άλλο ένα».

  • Υποστήριξε ακόμη ότι παρατηρείται υστέρηση εσόδων και ακύρωση του πλεονάσματος, καθώς και «πλήρες κενό» για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.
  • Καταλόγισε «αποσιώπηση» του ζητήματος του χρέους και επιτέθηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του Πάνου Κάμμενου τονίζοντας ότι «έχουν αναλώσει όλες τις δυνάμεις τους στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας» και ασχολούνται μόνο με λέξεις και συμβολισμούς.
  • Παράλληλα, επέρριψε βέλη κατά της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και «προσωπικά παιχνίδια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Ολοκληρώνοντας τη ρητορική των οξύτατων καταγγελιών κατά της κυβέρνησης, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με την ιδέα ενός δημοψηφίσματος, «που μπορεί να καταλήξει στην επανάληψη των Κανών», αναφέροντας ότι «αυτό θα ήταν τραγικό».

Αναφερόμενος στη μείζονα εσωκομματική εκκρεμότητα του συνεδρίου και της εκλογής -μετέπειτα- νέας ηγεσίας «με άμεση εκλογή του νέου προέδρου, όπως έχουμε όλοι δεσμευτεί», ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε ότι θα διεξαχθεί στις 15-16-17 Μαΐου, «που σύμφωνα με το καταστατικό είναι έκτακτο, πολιτικό, αξιακό, προγραμματικό και ανοιχτό σε όλους». Επανέλαβε δε ότι τότε θα ολοκληρωθεί αμετάκλητα η θητεία του ως προέδρου του κόμματος και δεν θα ανανεωθεί.

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάριζαν στην «Εφ.Συν.» ότι η απόφασή του δεν θα αλλάξει και η διαδικασία θα τηρηθεί, ακόμη κι αν προκύψουν έκτακτα γεγονότα στη χώρα (π.χ. εκλογές ή δημοψήφισμα), τα οποία δεν αποκλείουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν -σύμφωνα με πληροφορίες- δύο απόψεις, η πρώτη που υποστηρίχθηκε από τον Κώστα Σκανδαλίδη για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου που θα εκλέξει και τα νέα όργανα του Κινήματος (δηλαδή την Κεντρική Επιτροπή) και από την άλλη εκείνη της Φώφης Γεννηματά που ζήτησε το συνέδριο να μην είναι εκλογικό, κάτι που ωστόσο θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους συνέδρους.