Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στίγμα προθέσεων για μια εξωτερική πολιτική που δεν θα οδηγεί στην περιθωριοποίηση της χώρας έδωσε χθες η κυβέρνηση, με αφορμή την «αντιθεσμική» ενέργεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της επιτρόπου για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι να μη λάβουν υπόψη τις θέσεις της Αθήνας για τη σύνταξη της δήλωσης σχετικά με τη Ρωσία. Με τη δήλωση αυτή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις, εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

«Είμαστε κατά της λογικής των αστερίσκων και υπέρ μιας Ε.Ε. της διαβούλευσης και της συναίνεσης», διαμηνύει η κυβέρνηση Τσίπρα, μέσω του διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη, ο οποίος τονίζει στην «Εφ.Συν.» ότι τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα δεν έδωσαν στην Αθήνα τον αναγκαίο χρόνο για διαβούλευση, παρότι γνώριζαν ότι ακόμα δεν είχε ορκιστεί ο νέος υπουργός Εξωτερικών. «Μια ανακοίνωση αρχηγών κρατών απαιτεί συναίνεση και εκπροσώπηση όλων και ως εκ τούτου στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Σε τελική ανάλυση, η ανακοίνωση δεν βοήθησε την κατάσταση στην Ουκρανία. Για εμάς αυτό είναι ένα θέμα αρχής», σημειώνει. Τη δυσφορία του μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε η κίνηση των παραπάνω θεσμικών παραγόντων να αγνοήσουν τις ενστάσεις που διατύπωσε το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα η δήλωση να εκδοθεί όπως είχε πρωτοδιατυπωθεί και με μόνη εναλλακτική τη διατύπωση των ελληνικών ενστάσεων με αστερίσκο. Με τη δήλωση αυτή είχαν διατυπώσει διαφωνίες και άλλες χώρες που θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, ενώ έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις και στην πολιτική κυρώσεων.

Το θέμα προκάλεσε ένταση και στην τελετή παραλαβής – παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών. «Προσπάθησαν πολλοί να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστούμε κυβέρνηση. Οποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους θα μας κάνει να παραιτηθούμε από τη συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές πολιτικές γελιέται» τόνισε στην ομιλία του ο νέος ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, για να παρέμβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας σε έντονο ύφος: «Εγώ όσο ήμουν στο υπουργείο δεν δεχθήκαμε καμία παρέμβαση. Ποτέ η Ελλάδα δεν δέχθηκε ούτε ένα λεπτό πίεση στο όνομα της οικονομικής πολιτικής». «Αυτά κρίθηκαν το βράδυ των εκλογών, θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος για τον χειρισμό των θεμάτων» απάντησε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος αναμένεται να θέσει το θέμα της στάσης των ευρωπαϊκών οργάνων στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη που έχει ως βασικό θέμα συζήτησης τις ευρωρωσικές σχέσεις.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι αφενός η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της Ε.Ε. και αφετέρου εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι τόσο η έκδοση της δήλωσης όσο και η συνεδρίαση του Eurogroup την επομένη των εκλογών αποτελούν ένα τεστ για τη νέα κυβέρνηση.