Θωρακισμένο χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να μην αποδέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Έχουμε καλή θέληση» τόνισε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και σημείωσε πως όλοι στις συζητήσεις συμφώνησαν ότι πρέπει να μας δοθεί ο χρόνος. Υπάρχει κοινό έδαφος που γνωρίζει ο κ. Σόιμπλε, επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε: «Προσερχόμαστε στον διάλογο με διάθεση συναντίληψης. Η Ελλάδα δεν εκβιάζει,ούτε εκβιάζεται. Έχει βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελή λύση».
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενεργοποιείται στις 11 Φεβρουαρίου, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, οπότε δεν αποκλείεται να συγκληθεί το Eurogroup, εκτιμώντας ότι η πίεση της ΕΚΤ είναι πολιτική και ασκείται προς όλα τα μέρη να βρεθεί σύντομα συμφωνία. «Αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση που δεν θα παραβιάζει την κόκκινη γραμμή που πήρε ως εντολή, από τον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ανέφερε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού υπάρχει η χρηματοδότηση από τον ELA», ενώ εκτίμησε ότι «υπάρχουν δυο γραμμές στους εταίρους: Εμμονή στα προηγούμενα ή μια συμφωνία μεταβατική χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση».
Ο στόχος είναι έως το τέλος Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, αφού υπάρξει μια συμφωνία γέφυρα. Στις προγραμματικές δηλώσεις θα αποσαφηνιστούν οι θέσεις και τα χρονοδιαγράμματα και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με βάση και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Σακελλαρίδης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται τη λαϊκή εντολή.
«Δεν μας έχουν ζητήσει γραπτές διαβεβαιώσεις», υποστήριξε ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ στην ερώτηση αν η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, απάντησε ότι «το κράτος έχει συνέχεια, αλλά όχι και η παράλογη πολιτική».
