Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μια διαφημίστρια, ένας ζωγράφος, μια δασκάλα ειδικής αγωγής, πέντε χορευτές, δύο αρχιτέκτονες, τέσσερις χορογράφοι, μια barista, μια συγγραφέας παιδικών βιβλίων, τρεις μανάδες, δύο μπαμπάδες, μια θεατρολόγος, πέντε ηθοποιοί, δύο μουσικοί, μια γραμματέας κι ένας κομμωτής.

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά πάνω από τριάντα υπέροχοι τρελοί είπαν να πιουν μαζί έναν καφέ.

Να συνδεθούν μέσα από μια απλή τελετουργία. Και να φτιάξουν ένα παραμύθι από την κάθε τους μέρα. Μετά την επιτυχία που είχαν οι παραστάσεις με τίτλο «Ο καφές», η Αντιγόνη Γύρα επιστρέφει με την υπόλοιπη παρέα της στον «Κινητήρα» για ακόμα τρεις βραδιές (αύριο Παρασκευή, μεθαύριο Σάββατο και την Κυριακή).

«Ουσιαστικά είναι ένα κάλεσμα σε ανθρώπους με τους οποίους έχουμε δουλέψει στο παρελθόν να ξανασυναντηθούμε σε μια ανοιχτή πλατφόρμα, που σιγά σιγά θα γίνει παράσταση. Ο καφές, λοιπόν, είναι ο συνδετικός κρίκος που μας δένει όλους. Μαζευτήκαμε, φτιάξαμε καφέδες, ανοίξαμε το λάπτοπ και παραγγέλναμε μουσικές, ενώ η δραματολόγος μας, μέσω skype από την Ελβετία, κρατούσε σημειώσεις», λέει η Αντιγόνη Γύρα για τον τρόπο που ξεκίνησε η παράσταση.

«Στην κοινωνία μας o καφές αποτελούσε πάντα μια πολύ ξεχωριστή διαδικασία την οποία έχουμε συνδέσει τόσο με τη ζωή όσο και με τον θάνατο. Με αυτόν ξεκινάμε τη μέρα, με αυτόν κρατιόμαστε σε εγρήγορση, συναντάμε τους δικούς μας ανθρώπους και κάνουμε νέες γνωριμίες. Ο καφές είναι η παρέα μας στις μοναχικές στιγμές και τις γιορτές».

Εδώ και δύο δεκαετίες η Αντιγόνη Γύρα συστήνει στον «Κινητήρα» ένα καλλιτεχνικό δίκτυο, που συνδέει ανθρώπους απ’ όλες τις ηλικίες και ιδιότητες.

Οι παραστάσεις της είναι συνήθως ανοιχτές σε ιδέες, δράσεις και αλλαγές. Ξεκινούν από κάτι πολύ χειροπιαστό και φτάνουν να μιλούν για τα πιο βαθιά συναισθήματα.

Ετσι και τώρα με τον «Καφέ», στον οποίο συνυπάρχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες performers, που εμφανίζονται άλλοι σε μια οθόνη κι άλλοι πάνω στη σκηνή. Ολοι τους ταξιδεύουν στον χρόνο πίνοντας νοσταλγικά έναν ελληνικό του καφενέ και του αποχωρισμού, ύστερα περνάνε στον γαλλικό περήφανοι για τη σοφιστικέ προσωπική και εθνική τους εφηβεία και στο τέλος καταλήγουν στον φραπέ της ενηλικίωσης και της ταχυπαλμίας.

Χωρίς καμία αμφιβολία η παράσταση της χορογράφου μοιάζει σαν να περιγράφει μια πορεία, που όλοι γνωρίζουμε.

Οι παραλληλισμοί μοιάζουν αναπόφευκτοι. «Η διαδρομή που ακολουθούμε, όπως συμβαίνει και με την Ιστορία, δεν είναι ποτέ γραμμική, μα πάντα κυκλική. Τα τρία μέρη, στα οποία έχουμε χωρίσει την παράσταση, είναι τρεις ενότητες απολύτως συνδεδεμένες με την Ιστορία και την πορεία της χώρας. Είναι σαν να διαβάζουμε το παρελθόν πάνω από μια κούπα καφέ», λέει η Αντ. Γύρα.

«Στην πρώτη, λοιπόν, που είναι η ενότητα της ενδοσκόπησης και της εσωτερικής ματιάς σερβίρουμε ελληνικό ή τούρκικο (όπως θέλετε πείτε τον) και αναζητάμε τη σχέση μας με τις ρίζες μας. Στη δεύτερη φάση του γαλλικού καφέ στο επίκεντρο μπαίνουν οι σχέσεις Ελλάδας- Ευρώπης και στόχος μας γίνεται η προσπάθεια ισορροπίας ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι. Τέλος, στην τρίτη ενότητα οδηγούμαστε σε κατάσταση εκτροχιασμού, όπου όλα χτυπούν κόκκινο. Χάνουμε την πραγματική διάσταση των πραγμάτων και μπαίνουμε σε έναν δρόμο που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει».

Και γιατί στην ενότητα του εκτροχιασμού σερβίρετε φραπέ;

«Αφενός λόγω της δύναμής του. Κι αφετέρου διότι η χώρα δύο πράγματα έχει εφεύρει: τη δημοκρατία και τον φραπέ».

Info:

Κινητήρας Στούντιο- Ερεχθείου 22, Ακρόπολη.

Σύλληψη / ιδέα Αντιγόνη Γύρα.

Ωρα: 21.15. Είσοδος: 8 ευρώ. Κρατήσεις: 210-9248328 / [email protected].

Ομάδα σκηνοθεσίας / χορογραφίας Αντιγόνη Γύρα, Βίκυ Αδάμου, Αμάλια Μπένετ, Johnny O, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Γιώργος Γιόκοτος.