Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τη λογική της εξίσωσης όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με αυτά που παρέχει το ΙΚΑ προωθεί η κυβέρνηση, επιφέροντας έτσι τη μείωση των συντάξεων και των παροχών. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης ο εργαζόμενος θα απολαμβάνει μεγαλύτερες παροχές, εκτοξεύοντας τη ρητορική ερώτησή του: «Είναι το ίδιο να έχει κάποιος 0 ένσημα, 50 ένσημα και 100 ένσημα;». Με άλλα λόγια ο διοικητής του ΙΚΑ φανέρωσε το σχέδιο της συγκυβέρνησης για νέο «κούρεμα» από τη μια σε παροχές προς τους ασφαλισμένους και από την άλλη σε συντάξιμους μισθούς των συνταξιούχων.

Η ενοποίηση των Ταμείων που «οραματίζονται» στο οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης θα πλήξει βεβαίως Ταμεία των οποίων οι ασφαλισμένοι απολαμβάνουν παροχές καλύτερες από του ΙΚΑ στη βάση της ενιαιοποίησης. Στη συνέχεια θα ενσωματωθούν όλα τα Ταμεία στο ΙΚΑ, συγκεκριμένα στη μαύρη τρύπα του ιδρύματος, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά τα αποθεματικά τους. Απώτερος στόχος της τρόικας είναι η εξαφάνιση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ και η αρχή γίνεται με την αδιανόητη ενοποίηση των Ταμείων (επικουρικής, ανταποδοτικών ταμείων και πρόνοιας) με αυτό της κύριας σύνταξης. Καταργείται έτσι η κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα την ουσιαστική εγκατάλειψη της κοινωνικής ασφάλισης από το κράτος, χωρίς να ληφθεί υπόψη η έξαρση της μείωσης της αγοραστικής δύναμης χιλιάδων νοικοκυριών, παλαιών δηλαδή αλλά και νέων συνταξιούχων.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άδικο να φοβούνται ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για τους πάντα καραδοκούντες ιδιώτες που θα έχουν τον πρώτο λόγο, αφού θα εξαφανιστεί κάθε κοινωνική πολιτική από το κράτος. Ολες οι ώς τώρα ενοποιήσεις το μόνο που κατάφεραν ήταν το χάος. Οι νέες ρυθμίσεις δεν φαίνεται να «καταφέρουν» κάτι διαφορετικό.