Απρόκλητη και βίαιη επίθεση της αστυνομίας στο μπλοκ τους, με σκοπό να δημιουργηθεί ένταση και να διαλυθεί η πορεία για το Πολυτεχνείο, κατήγγειλαν τα μέλη της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες. Τα μέλη της πρωτοβουλίας έκαναν λόγο για ένα καλά περιφρουρημένο μπλοκ, το οποίο βρισκόταν από το ξεκίνημα της πορείας σε απόσταση αναπνοής από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ διάφορα άτομα άρχισαν να παρεμποδίζουν συστηματικά το έργο της περιφρούρησης.
«Στη συμβολή της οδού Βασιλίσσης Σοφίας και αφού –όπως μας διαβεβαίωσαν αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες– ο διοικητής της διμοιρίας που στεκόταν εκεί, ο διαβόητος μεγαλοχρυσαυγίτης Δαρείος Λυκιαρδόπουλος, ενημέρωσε το ένστολο τάγμα εφόδου του ότι “στρίβει το πανό της (sic) Ροσινάντε, βάλτε μάσκες και ετοιμαστείτε”», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας.
«Τα ΜΑΤ μάς επιτέθηκαν απρόκλητα κι αναίτια. Πολλοί, μέχρι και κοπέλα 17 ετών, βρέθηκαν στο νοσοκομείο με κακώσεις ή αναπνευστικά προβλήματα. Ζητούμε από όποιον έχει οπτικοακουστικό υλικό από την επίθεση να μας βοηθήσει», τόνισε ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης από την πρωτοβουλία.
Ολοι οι ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου επισήμαναν ότι στόχος των επιθέσεων ήταν να διαλυθεί η διαδήλωση και αναρωτήθηκαν κατά πόσον τμήμα της αστυνομίας έχει αυτονομηθεί και δρα με αυταρχικό τρόπο, όποτε θέλει. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα επεισόδια στα Εξάρχεια, όπου χτυπήθηκαν δημοσιογράφοι, ενώ άσκησαν σφοδρή κριτική στη δήλωση Κικίλια ότι «η αστυνομία έπραξε τα δέοντα».
«Μετά τις προληπτικές συλλήψεις, έχουμε και προληπτικές επιθέσεις της αστυνομίας», σχολίασε μέλος της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Αθήνας, με τα μέλη της πρωτοβουλίας να καταλήγουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις όποιες ΕΔΕ διατάχθηκαν ή θα διαταχθούν για το θέμα, αλλά καταγγέλλουν πολιτικά τα γεγονότα.
