ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Κώστας Αλατζάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με κοινή συνισταμένη ότι η Κύπρος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό παράνομη τουρκική κατοχή και πως η Ελλάδα θα εξακολουθεί να υποστηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με γνώμονα τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έστειλαν τα μηνύματά τους για τη συμπλήρωση των 52 χρόνων από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο:

«Η επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, προσθέτοντας: «Ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κύπρος, πρέπει να συνεχίσει να απολαμβάνει την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη από τους κοινούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την κάθε χώρα ξεχωριστά για να πέσει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για τη μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Κύπρο έκανε λόγο για «διαρκές έγκλημα», επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα στέκει αμετακίνητη στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει πιστή στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού Ζητήματος, ενώ σημείωσε ότι η εν εξελίξει πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προσφέρει μια ευκαιρία επίλυσης, στη βάση πάντοτε του συμφωνηθέντος πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Η Λευκωσία δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί τη μοναδική διαιρεμένη πρωτεύουσα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε στο μήνυμά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς. Υπογράμμισε δε ότι «η μόνη αποδεκτή προοπτική είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με μια Κύπρο ελεύθερη, δημοκρατική και ανεξάρτητη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων».

Προβληματισμός για την πρωτοβουλία του ΟΗΕ

Το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την τελευταία πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, υποστήριξε ότι αυτή η πορεία αποτελεί καταλύτη για επικίνδυνες, διχοτομικές διευθετήσεις, που νομιμοποιούν και διαιωνίζουν την κατοχή. «Αυτό αποδεικνύουν και τα δημοσιεύματα των ημερών, σχετικά με το νέο σχέδιο που βρίσκεται στα “σκαριά” για μια “χαλαρή ομοσπονδία”», ανέφερε στο μήνυμά του το ΚΚΕ.

Στην κινητικότητα για το Κυπριακό αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει προσηλωμένος στη θέση της επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση, που θα στηρίζεται στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις τρίτων και τουρκικά κατοχικά στρατεύματα».

Υπέρ μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τάχθηκε στο μήνυμά της η Νέα Αριστερά.

«Η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ είναι σήμερα πιο αναγκαίες από ποτέ», τόνισε στο μήνυμά της η ΕΛΑΣ.