Εάν αναζητάτε ένα γρήγορο και απολαυστικό καλοκαιρινό ανάγνωσμα για να συνοδεύσετε τις διακοπές σας, οι εκδόσεις Ουαπίτι έχουν μια ενδιαφέρουσα πρόταση.
Αυτή δεν είναι άλλη από το «Διακοπές στη Γαύδο» του Πάνου Κυδώνη, ένα βιβλίο που εμπίπτει στην κατηγορία θρίλερ – μυστηρίου, όμως είναι κάτι περισσότερο από αυτές τις ταμπέλες.
Το μόλις 124 σελίδων βιβλίο ακολουθεί τη διαδρομή του Π. στη διάρκεια των διακοπών του στη Γαύδο, με τον πρωταγωνιστή να περιφέρεται αναζητώντας τον έρωτα, αλλά και να βρίσκεται αντιμέτωπος με μυστηριώδη ευρήματα, εξαφανίσεις και την υποψία ενός μεγάλου κακού που τριγυρνά στο νησί.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ξεκαρδιστική «ανάγνωση» της κουλτούρας του ελεύθερου κάμπιγνκ, μια ανάλυση των διαφορετικών «φυλών» της παραλίας, των καλοκαιρινών ερωτικών αναζητήσεων και τη σύγκρουση ανάμεσα στα άγχη του σύγχρονου ανθρώπου και την ελευθερία που σου προσφέρει η κατασκηνωτική εμπειρία.
Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί αρκετά στοιχεία μαύρης κωμωδίας, όμως δεν… χαρίζεται σε κανέναν και παρουσιάζει με κριτικό και χιουμοριστικό τρόπο όλους τους χαρακτήρες, με έναν τρόπο που, κακά τα ψέμματα, τον έχουμε χρησιμοποιήσει στο μυαλό μας όλοι όσοι έχουμε βρεθεί σε μια παραλία κάνοντας ελεύθερο κάμπινγκ. Ιδιαίτερα όσοι έχουμε βρεθεί στη Γαύδο, με τις καβάτζες, τους παραλιάρχες, τους χίπιδες, τον έρωτα, το σεξ, τους μαστούρηδες και… όλα τα τριγύρω.
Και στο επίκεντρο της ιστορίας μια… κατσίκα νάνος που παίζει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο.
