Σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία των νησιών τους, καταγγέλλουν επαγγελματικοί φορείς της Μήλου και της Κιμώλου καθώς, όπως αναφέρουν, τα περισσότερα επιβατικά πλοία που προσεγγίζουν τα νησιά τους διαθέτουν ελάχιστες ή και καθόλου θέσεις για φορτηγά και νταλίκες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται καθημερινά εμπορεύματα στον Πειραιά.
Από την άλλη, τα οχηματαγωγά πλοία εμφανίζονται δεσμευμένα, μεταφέροντας οικοδομικά υλικά και εξοπλισμό για τα έργα που εκτελούνται στα νησιά. Ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ενώ εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί όσο κορυφώνεται η τουριστική περίοδος.
Με κοινή επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και τις εταιρείες που εξυπηρετούν τη γραμμή της Μήλου, ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μήλου, το Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων Μήλου και το Σωματείο Ξενοδόχων Μήλου, ενημερώνουν πως αν και τα επιβατικά δρομολόγια προς το νησί είναι αρκετά, τα περισσότερα πλοία, είτε δεν μεταφέρουν καθόλου φορτηγά και νταλίκες, είτε διαθέτουν ελάχιστες θέσεις για τη μεταφορά εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με τις μεταφορικές εταιρείες, σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται δεκτή μόνο μια καρότσα ανά μεταφορέα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται καθημερινά φορτία στον Πειραιά.
Την ίδια στιγμή, όπως γράφουν οι φορείς, τα οχηματαγωγά πλοία που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την τροφοδοσία του νησιού, εμφανίζονται πλήρως δεσμευμένα, μεταξύ άλλων, από βυτιοφόρα και οχήματα που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες μεταφοράς υλικών και εξοπλισμού για μεγάλα έργα που εκτελούνται στη Μήλο. «Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ήδη σημαντικές ελλείψεις στην αγορά. Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να προγραμματίσουν τις παραγγελίες και τη λειτουργία τους, καθώς δεν γνωρίζουν πότε θα παραλάβουν τα εμπορεύματά τους, ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της τουριστικής περιόδου» και ζητούν:
• Τη διάθεση επαρκών θέσεων για φορτηγά και οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων σε όλα τα δρομολόγια προς τη Μήλο.
• Την άμεση ενίσχυση της γραμμής με κατάλληλο οχηματαγωγό πλοίο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
• Την εξέταση της δυνατότητας δρομολόγησης του πλοίου «Ανεμος» ή άλλου αντίστοιχου πλοίου προς τη Μήλο, πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη διάθεσή του αποκλειστικά σε άλλες γραμμές.
Το θέμα έφεραν στη Βουλή με αναφορές τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια, οι βουλευτές Κυκλάδων της Ν.Δ. Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας. Η Κατερίνα Μονογυιού επισημαίνει για τη Μήλο ότι τα οχηματαγωγά καλούνται να καλύψουν τόσο τις ανάγκες των βυτιοφόρων όσο και τη μεταφορά υλικών για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του νησιού. Για την Κίμωλο επισημαίνεται ότι η ουσιαστική τροφοδοσία βασίζεται πλέον σε περιορισμένα συμβατικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ελλείψεις στα καταστήματα και οικονομική πίεση στους επαγγελματίες, παρά τη σημαντική προσθήκη ταχυπλόων για τους επιβάτες.
Ο Φίλιππος Φόρτωμας τονίζει ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Σίφνος και στην αναφορά του, εκτός από τις επιστολές των φορέων της Μήλου και της Κιμώλου, συμπεριλαμβάνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου.
