Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στη Βοστώνη δύο σημαντικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, τις οποίες εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή δέσμευση του Ιδρύματος στην προώθηση του πολιτισμού, της αρχιτεκτονικής σκέψης και της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη διεθνή κοινότητα.
Την Τρίτη 26 Μαΐου 2026 πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου της Βοστώνης, συζήτηση με θέμα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αρχιτεκτονικής Τοπίου σε παγκόσμια κλίμακα. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στους χώρους του Προξενείου και συγκέντρωσε εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από τον ευρύτερο χώρο της αρχιτεκτονικής.
Στη συζήτηση συμμετείχαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, μεταξύ των οποίων ο Θωμάς Δοξιάδης, αρχιτέκτονας και αρχιτέκτονας τοπίου και ιδρυτής της doxiadis+, η Martha C. Fajardo, αρχιτέκτονας και αρχιτέκτονας τοπίου, πρώην Πρόεδρος της International Federation of Landscape Architects (IFLA), συνιδρύτρια και CEO του Grupo Verde και συνιδρύτρια και Πρόεδρος του Latin American Landscape Initiative (LALI), καθώς και η Kaja Tally-Schumacher, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Περιβαλλοντική Ιστορία) στη Graduate School of Design του Πανεπιστημίου Harvard. Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των ομιλητών και του κοινού, αναδεικνύοντας τις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές του κλάδου.
Η εκδήλωση αποτέλεσε την τέταρτη κατά σειρά δράση που διοργανώνει το Ίδρυμα Μιχελή στη Βοστώνη, σε συνεργασία και με την αμέριστη υποστήριξη του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Βοστώνη κ. Συμεών Τέγου. Προηγήθηκαν η έκθεση έργων της Έφης Μιχελή στο Curry Student Center του Πανεπιστημίου Northeastern τον Μάρτιο του 2023, η παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου της Δρος Αφροδίτης Κούρια «Greece in European Travellers’ Imagery. 15th-19th Centuries. Identities, Alterities, Metamorphoses» τον Νοέμβριο του 2023, με ομιλητή τον ιστορικό Αλέξανδρο Κιτροέφ, καθώς και η έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας του Σωκράτη Μαυρομμάτη με τίτλο «Αποσπάσματα / Fragments» τον Οκτώβριο του 2024.
Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 27 Μαΐου 2026, το Ίδρυμα πραγματοποίησε δωρεά 22 φωτογραφιών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του διεθνούς φήμης φωτογράφου Σωκράτη Μαυρομμάτη στην Hellenic American Academy του Lowell της Μασαχουσέτης, ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά σχολεία της περιοχής.
Η πρωτοβουλία συνοδεύτηκε από δωρεά ελληνικών βιβλίων για τον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης, καθώς και εκπαιδευτικού υλικού για τους μικρούς μαθητές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το φυλλάδιο δραστηριοτήτων που συνοδεύει την έκδοση του παιδικού βιβλίου «Η πιο φωτεινή παλέτα», αφιερωμένου στη ζωή και το έργο της Έφης Μιχελή, το οποίο κυκλοφορεί τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα.
Οι δύο αυτές δράσεις εντάσσονται στη διαχρονική αποστολή του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή να ενισχύει τη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, να προάγει τον διάλογο γύρω από την τέχνη και την αρχιτεκτονική και να καλλιεργεί δεσμούς με την ελληνική ομογένεια και την ακαδημαϊκή κοινότητα στο εξωτερικό.
