Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, αυτό της τήρησης της νομοθεσίας για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των πληρωμάτων, καθώς επίσης και της τήρησης του Προεδρικού Διατάγματος 381/2001 «περί μεγίστου ημερήσιου χρόνου απασχόλησης στα επιβατηγά-οχηματαγωγά-ταχύπλοα» εξέτασε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην τελευταία της συνεδρίαση.

Η διαπίστωση ότι η τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποφυγή σωματικής και ψυχικής υπερκόπωσης άπτεται της ασφάλειας του πλοίου, του πληρώματος και των επιβατών ήταν ομόφωνη, όπως και η απόφαση που ελήφθη ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία και η ΠΝΟ, όταν διαπιστώνουν ότι κάποιο πλοίο παρανομεί και δεν τηρεί τον νόμο, θα παρεμβαίνουν άμεσα με ελέγχους και άλλες ενέργειες με νομικές προεκτάσεις.

Τα ζητήματα αυτά ήταν και τα κύρια θέματα συζήτησης στη συνάντηση που είχε η διοίκηση της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια, όπου επίσης συζητήθηκαν άλλα δύο εξίσου σοβαρά θέματα που απασχολούν τη ναυτεργασία:

1. Η ΠΝΟ έχει γίνει αποδέκτρια αρκετών καταγγελιών από ναυτικούς που καταθέτουν τα χαρτιά τους για σύνταξη, ότι από 4 μήνες που απαιτούνταν, ο χρόνος απονομής έχει αυξηθεί στους 8 μήνες. «Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση απονομής σύνταξης» τονίζει η διοίκηση της ΠΝΟ και ζητά την προσοχή για το θέμα της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως αλλά και του γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Κων. Τσαγκαρόπουλου, ο οποίος έχει διατελέσει διοικητής του ΝΑΤ και γνωρίζει τα προβλήματα καθώς και τις λύσεις που μπορεί και πρέπει να δοθούν.

2. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην απορρόφηση του ΕΛΟΕΝ (Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών) από την Εστία Ναυτικών, ενώ έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από τότε που η Ομοσπονδία έθεσε το θέμα. Τελευταία προσπάθεια επικοινωνίας ήταν στις 14 Μαΐου με επιστολή προς την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, όπου εξηγούσαν ότι τα χρήματα του ΕΛΟΕΝ είναι χρήματα των ναυτικών με μηδενική συμμετοχή του κράτους και ως εκ τούτου, δεν καταλαβαίνουν τον λόγο για τον οποίο δεν προωθείται το αίτημά τους.

Τέλος, η ΠΝΟ κάνει γνωστό ότι αναμένει άμεσα απαντήσεις έως την επόμενη συνεδρίαση της διοίκησης, όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις.