Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι είναι πιθανό να έχασαν τη ζωή τους στις νότιες Φιλιππίνες σήμερα Δευτέρα, μετά από έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που έπληξε το νησί Μιντανάο, προκαλώντας προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε αρκετές χώρες.

Ο σεισμός σημειώθηκε νωρίς το πρωί, καθώς τα σχολεία άνοιγαν, με τους κραδασμούς να γίνονται έντονα αισθητοί σε δώδεκα επαρχίες και 420 χιλιόμετρα μακριά στην πόλη Μανάντο στο ινδονησιακό νησί Σουλαουέζι.

Προειδοποιήσεις για τσουνάμι εκδόθηκαν στις νότιες Φιλιππίνες, τη βόρεια Ινδονησία και την πολιτεία Σαμπάχ της Μαλαισίας και στο νησί Βόρνεο μετά τον σεισμό, το επίκεντρο του οποίου ήταν περίπου 20 χλμ. ανοιχτά της επαρχίας Σαρανγκάνι του Μιντανάο.

Οι αρχές των Φιλιππίνων αξιολογούν τις ζημιές από τον σεισμό, με το γραφείο πολιτικής άμυνας να επιδιώκει να επαληθεύσει τις αρχικές αναφορές ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 129 τραυματίστηκαν στην περιοχή, κυρίως από πτώση συντριμμιών.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε το Μιντανάο»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Φερδινάντο Μάρκος Τζούνιορ διέταξε άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών στο Μιντανάο, ένα νησί στο μέγεθος της Νότιας Κορέας, με τις υπηρεσίες να έχουν λάβει οδηγίες να προετοιμάσουν προμήθειες και κέντρα εκκένωσης και να είναι σε ετοιμότητα για πιθανές επιχειρήσεις διάσωσης.

«Η εθνική κυβέρνηση κινητοποιείται και δεν θα εγκαταλείψουμε το Μιντανάο», ανέφερε σε δήλωσή του.

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Φόβοι για 15 νεκρούς – Αναπτύχθηκε ο στρατός, προειδοποιήσεις για τσουνάμι [βίντεο]
Philippine Red Cross via AP

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται οκτώ μήνες αφότου οι Φιλιππίνες υπέστησαν τον πιο θανατηφόρο σεισμό των τελευταίων 12 ετών, όταν μια δόνηση μεγέθους 6,9 Ρίχτερ έπληξε το νησί Σεμπού, σκοτώνοντας 79 ανθρώπους. Δύο ισχυροί σεισμοί έπληξαν το Μιντανάο δύο εβδομάδες αργότερα, ο ισχυρότερος μεγέθους 7,4 Ρίχτερ.

Εννέα ισχυροί μετασεισμοί

Οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία βιώνουν εκατοντάδες σεισμούς κάθε χρόνο και βρίσκονται σε πολύπλοκα τεκτονικά τμήματα του «Δακτυλίου της Φωτιάς του Ειρηνικού», μιας σεισμικά ενεργής ζώνης που εκτείνεται από τη Νότια Αμερική έως την Άπω Ανατολή της Ρωσίας.

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων ανέφερε ότι τουλάχιστον εννέα ισχυροί μετασεισμοί έγιναν αισθητοί στο Μιντανάο το πρωί της Δευτέρας, ο υψηλότερος με μέγεθος 6,7 Ρίχτερ.

Η πλήρης έκταση των καταστροφών δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί και οι αρχές δήλωσαν ότι οι εκτιμήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Μεγάλης διάρκειας και δυνατός» ο σεισμός

Βίντεο που κοινοποίησε η τοπική αυτοδιοίκηση στο General Santos, μια πόλη περίπου 700.000 κατοίκων, έδειχναν την κατάρρευση ενός κτιρίου που στεγάζει εστιατόριο γρήγορου φαγητού, με τους πανικόβλητους περαστικούς να απομακρύνονται τρέχοντας, ​καθώς ένα σύννεφο σκόνης εξαπλωνόταν γρήγορα στον αέρα.

Νοσοκομείο του General Santos εκκενώθηκε λόγω ανησυχιών για ρωγμές στους υψηλότερους ορόφους, ενώ ένα από τα κτίρια του Πανεπιστημίου Notre Dame of Dadiangas της πόλης κατέρρευσε, αλλά δεν βρισκόταν κανείς μέσα εκείνη τη στιγμή.

«Έπρεπε να σκύψω και να κρυφτώ κάτω από το τραπέζι. Και ήταν πολύ μεγάλης διάρκειας και δυνατός», δήλωσε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Manuel de Leon στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα DZMM.

Εικόνες των αρχών στην επαρχία Sarangani έδειξαν κατεστραμμένες προσόψεις καταστημάτων με κατεστραμμένες πινακίδες, σπασμένα παράθυρα και σωρούς από πέτρες από θρυμματισμένο σκυρόδεμα.

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Φόβοι για 15 νεκρούς – Αναπτύχθηκε ο στρατός, προειδοποιήσεις για τσουνάμι [βίντεο]
Philippine Red Cross via AP

Αναπτύχθηκαν μονάδες του στρατού

Επιπλέον, ο στρατός των Φιλιππίνων δήλωσε ότι οι μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές.

Βίντεο που κοινοποιήθηκε από ένα τοπικό σχολείο τη στιγμή του σεισμού, δείχνει μια μεγάλη ομάδα παιδιών να κάθονται στο πάτωμα να λικνίζονται γρήγορα από τη μία πλευρά στην άλλη, μερικά αγκαλιάζοντας δασκάλους, πριν τραπούν όλοι σε φυγή καθώς ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο κατέρρεε πίσω τους.

Ο Μπέντζι Αντσέτα, αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Alabel του Sarangani, δήλωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας τελετής έπαρσης της σημαίας της αστυνομίας, προκαλώντας λιποθυμία σε ορισμένους ανθρώπους.

«Αυτός είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχουμε βιώσει», δήλωσε ο Αντσέτα τηλεφωνικά.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραχίμ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις Φιλιππίνες.

«Προσεύχομαι για την ασφάλεια και την ευημερία όλων όσων έχουν πληγεί, εύχομαι δύναμη και κουράγιο στις δύσκολες μέρες που έρχονται», δημοσίευσε ο Anwar στο X.

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Φόβοι για 15 νεκρούς – Αναπτύχθηκε ο στρατός, προειδοποιήσεις για τσουνάμι [βίντεο]
Philippine Coast Guard via AP

Απομάκρυνση κατοίκων από τις ακτές

Το Σύστημα Προειδοποίησης για Τσουνάμι των ΗΠΑ ανέφερε ότι πολλές χώρες θα μπορούσαν να επηρεαστούν και η Αυστραλία αρχικά προειδοποίησε για πιθανά κύματα τσουνάμι στις βόρειες ακτές της. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση και ανέφερε ότι παρατηρήθηκε τσουνάμι 0,2 μέτρων ή χαμηλότερο, με κάποιες αναστατώσεις στα πορθμεία και προληπτικό κλείσιμο παραλιών.

Μάρτυρες στο Μανάντο της Ινδονησίας δήλωσαν ότι ένιωσαν έντονα τον σεισμό. Αναφέρθηκαν μόνο μικρές ζημιές, σύμφωνα με τον Abdul Muhari, εκπρόσωπο της υπηρεσίας μετριασμού καταστροφών της Ινδονησίας.

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Φόβοι για 15 νεκρούς – Αναπτύχθηκε ο στρατός, προειδοποιήσεις για τσουνάμι [βίντεο]
Philippine Coast Guard via AP

Ένα τσουνάμι ύψους έως 0,75 μέτρων εντοπίστηκε σε ορισμένες περιοχές στο Βόρειο Σουλαουέζι, όπου οι άνθρωποι άρχισαν να μετακινούνται σε ασφαλέστερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών Sangihe, μεταξύ των πλησιέστερων στις Φιλιππίνες.

«Τώρα μετακινούνται σε μεγαλύτερα υψόμετρα… μακριά από την ακτή, για να αποφύγουν το πιθανό τσουνάμι», δήλωσε ο κάτοικος Τζούφρι Νταλίτα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara.