Χαιρετισμό σε εκδήλωση για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 82 χρόνων από τη σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης – «Κυβέρνησης του Βουνού» απηύθυνε το στέλεχος της ΕΛΑΣ Ευγενία Φωτονιάτα.
Η κ. Φωτονιάτα στο πλαίσιο του χαιρετισμού της σημείωσε μεταξύ άλλων. «Δεν ήταν ουτοπία — ήταν απόδειξη ότι οι λαοί μπορούν να αυτοκυβερνηθούν ακόμα και μέσα στη βαρβαρότητα. Η αντίσταση απέναντί στις δυνάμεις κατοχής και εκμετάλλευσης —εδώ, στην Παλαιστίνη, παντού— δεν είναι τρομοκρατία. Η αντίσταση δεν περιμένει άδεια από τον κατακτητή — είναι αυτή που ορίζει τι είναι δίκαιο. Το χρέος απέναντι στο παρελθόν των λαϊκών αγώνων ζητά κάτι παραπάνω από μνήμη — ζητά συνέχεια.».
Παίρνω το αριστερόμετρο για να κατατάξω τη συγκεκριμένη δήλωση στον άξονα Αριστερά-Δεξιά. Με πρώτη ανάγνωση δεν τη λες κεντρώα. Αρκετά πιο πέρα και από την Κεντροαριστερά την τοποθετώ. Τί γίνεται; Επιστρέφει ο Τσίπρας στις κομμουνιστικές ρίζες του, όπως υποστηρίζει ο Aδωνης Γεωργιάδης; Θα διάβασε το παραπάνω κείμενο για την κυβέρνηση του βουνού και θα έβγαλε φλύκταινες. Μήπως πρέπει να μην βιαζόμαστε γιατί σύντομα, όπως ισχυρίζεται ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης της Νέας Αριστεράς, ο Τσίπρας θα βγάλει δεξί φλας;
Για την ιστορία να σας πω (θυμίζοντας στους παλαιότερους και ενημερώνοντας τους νεότερους) ότι τη δεκαετία του ’70 έγινε μεγάλη συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ για το ποιες φωτογραφίες πρέπει να υπάρχουν στα κεντρικά και τοπικά γραφεία του κινήματος. Οι προερχόμενοι από την Αριστερά πρότειναν του Άρη Βελουχιώτη. Οι προερχόμενοι από το Κέντρο πρότειναν του Ελευθέριου Βενιζέλου. Η μάχη τελείωσε με ισοπαλία. Εγκρίθηκαν από το αρμόδιο όργανο οι φωτogραφίες και των δύο προσωπικοτήτων. Αυτό ήθελε και ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου.
