Με τη μέση τιμή της βενζίνης να κινείται πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο πανελλαδικά, η έξοδος για το φετινό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αναμένεται να κοστίσει ακριβότερα στους εκδρομείς σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Στη δεύτερη περίπτωση, στο κόστος του ταξιδιού θα πρέπει να υπολογίσουν μαζί με τις δαπάνες για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Το ταξίδι με αυτοκίνητο για τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής για μια τετραμελή οικογένεια, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αττική σήμερα στα 2,125 ευρώ το λίτρο, υπολογίζεται ότι μαζί με τα διόδια φτάνει περίπου τα 250 ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, η ίδια διαδρομή, με την τιμή της βενζίνης στα 1,708 ευρώ το λίτρο, κόστιζε περίπου 218 ευρώ. Στην περίπτωση που η οικογένεια επιλέξει να επισκεφθεί για το τριήμερο κάποιο νησί και πάρει μαζί της αυτοκίνητο, το κόστος ανεβαίνει τόσο από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που θα χρειαστεί για τη μεταφορά, όσο και από τη βενζίνη για να γεμίσει το αυτοκίνητο. Για παράδειγμα στο ταξίδι Πειραιάς-Νάξος με επιστροφή, μια τετραμελής οικογένεια με δύο παιδιά έως 10 ετών και το αυτοκίνητό τους θα δαπανήσει για το ταξίδι, χωρίς καμπίνα, συνολικά 551 ευρώ.
Πιο οικονομική λύση αποτελούν πάντα τόσο οι κοντινοί προορισμοί όσο και τα νησιά που δεν χρειάζονται αυτοκίνητο. Στην έρευνα που πραγματοποίησε η πλατφόρμα Pricefox, υπολογίζει το συνολικό κόστος του τριημέρου για δύο άτομα -σε αυτή την περίπτωση συμπεριλαμβανομένης και της διαμονής τους- σε 6 προορισμούς της χώρας με αφετηρία την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η έρευνα διαπιστώνει πως για τους ταξιδιώτες από την Αθήνα το κόστος για το τριήμερο στις Σπέτσες διαμορφώνεται στα 407 ευρώ για δύο άτομα (διαμονή και μετακίνηση), ενώ σαφώς οικονομικότερες επιλογές αποτελούν η Αίγινα και ο Πόρος με 182 και 172 ευρώ αντίστοιχα. Στους ηπειρωτικούς προορισμούς, το τριήμερο στο Ναύπλιο φτάνει τα 203 ευρώ, για μετακίνηση με αυτοκίνητο και διαμονή, τα 193 ευρώ στο Ξυλόκαστρο και τα 169 ευρώ στο Τολό.
Αντίστοιχα, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στη Σκιάθο για δύο άτομα φτάνει στα 243 ευρώ, στη Λευκάδα τα 217 ευρώ και στη Σκόπελο τα 210 ευρώ. Σε δημοφιλείς κοντινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, το κόστος φτάνει στη Βουρβουρού Χαλκιδικής τα 147 ευρώ, για τη μετακίνηση με αυτοκίνητο και τη διαμονή δύο ατόμων. Στον Πλαταμώνα τα 142 ευρώ και στην Κασσάνδρα τα 105 ευρώ. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης το κόστος προς τους νησιωτικούς προορισμούς ανεβαίνει, καθώς απαιτείται πρώτα η μετακίνηση με αυτοκίνητο και μετά το ταξίδι με πλοίο. Επομένως, στα έξοδα για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προστίθεται και η επιβάρυνση από τη βενζίνη, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να φτάνει στη Θεσσαλονίκη τα 2,129 ευρώ το λίτρο.
