Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την ερχόμενη Πέμπτη 21 Μαΐου θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση των προτάσεων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΝεΑρ) για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά των πρώην υπουργών Σπήλιου Λιβανού και Φωτεινής Αραμπατζή, με βάση τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελέως για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διατυπώσει την εκτίμηση  ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν στη συγκρότησή της και για την  παραπομπή σε προανακριτική απαιτείται η έγκριση της απόλυτης πλειοψηφίας  σε ψηφοφορία που διενεργείται  με κάλπες.

Όσον αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως η εισήγησή του προς τον πρωθυπουργό είναι η συζήτηση να διεξαχθεί την Παρασκευή 22 Μαΐου και πως αναμένει την απάντησή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

«Δε μου αρέσει να λιμνάζουν θέματα πολιτικά…», σχολίασε  ο Νικήτας Κακλαμάνης. 

Υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε το παραπάνω αίτημα, με βάση το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η σύσταση εξεταστικής αποτελεί πλέον δικαίωμα και της μειοψηφίας, καθώς αρκεί η πρόταση 10 βουλευτών και η υπερψήφισή της από 120 βουλευτές, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ωστόσο, το δικαίωμα της μειοψηφίας αφορά σε ζητήματα που δεν ανάγονται στην εξωτερική πολιτική ή την εθνική άμυνα, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη ΝΔ ότι σκοπεύει να επικαλεστεί τη συγκεκριμένη πρόβλεψη προκειμένου να «συγκαλύψει» εκ νέου την υπόθεση.