«Βέλη» κατά του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Αυτιά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά μετά την ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη χρηματοδότηση «πρότυπων κέντρων για παιδιά με αναπηρία και τους γονείς τους».
Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης έρχονται λίγες ώρες μετά την κριτική της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κατά του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
«Οι προτάσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αυτιά, για δημιουργία «χωριών» για άτομα με αναπηρία, συνιστούν βαθιά προσβλητική και επικίνδυνη αντίληψη για τα δικαιώματα, τη θέση και τη συμμετοχή των αναπήρων στην κοινωνία. Πρόκειται για μια αντίληψη διαχωρισμού και κοινωνικής απομόνωσης, που αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία ως ανθρώπους που πρέπει να ζουν σε «ειδικούς χώρους», μακριά από τον κοινωνικό ιστό», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για «άγνοια και θράσος των κυβερνώντων και των βουλευτών τους, οι οποίοι μιλούν πάντα για τα ανάπηρα άτομα ως υποκείμενα υποδεέστερα που έχουν ανάγκη την ευεργεσία τους» κάνει λόγο η Θεανώ Φωτίου από τη Νέα Αριστερά.
H ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Οι προτάσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αυτιά, για δημιουργία «χωριών» για άτομα με αναπηρία, συνιστούν βαθιά προσβλητική και επικίνδυνη αντίληψη για τα δικαιώματα, τη θέση και τη συμμετοχή των αναπήρων στην κοινωνία.
Πρόκειται για μια αντίληψη διαχωρισμού και κοινωνικής απομόνωσης, που αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία ως ανθρώπους που πρέπει να ζουν σε «ειδικούς χώρους», μακριά από τον κοινωνικό ιστό.
Δεν είναι τυχαία η έντονη αντίδραση της ΕΣΑμεΑ, η οποία υπενθύμισε ότι οι πολιτικές για την αναπηρία οφείλουν να βασίζονται στη συμπερίληψη, την ισότιμη συμμετοχή και την αυτόνομη διαβίωση.
Οι απόψεις αυτές είναι αναχρονιστικές και επικίνδυνες και εκθέτουν συνολικά τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη, που οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, ή θα αποδοκιμάσει τις απόψεις του και θα τον αποπέμψει ή θα αποδείξει ότι ο ακροδεξιός του κατήφορος δεν έχει πάτο και φτάνει στα όρια της ευγονικής ναζιστικής ιδεολογίας.
Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουν αντιλήψεις που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους με αναπηρία ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Φωτίου: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να διαγράψει άμεσα τον κ. Αυτιά αν δεν ενστερνίζεται τον μισαναπηρισμό του!
Η πρόταση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Γ. Αυτιά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δημιουργία και χρηματοδότηση «πρότυπων» χωριών για ΑμεΑ αποδεικνύει την άγνοια και το θράσος των κυβερνώντων και των βουλευτών τους, οι οποίοι μιλούν πάντα για τα ανάπηρα άτομα ως υποκείμενα υποδεέστερα που έχουν ανάγκη την ευεργεσία τους.
Βέβαια ο κ. Αυτιάς υπερέβη κάθε όριο διότι αυτό που προτείνει μας γυρίζει σε χιτλερικής έμπνευσης πολιτικές όπου οι ανάπηροι έπρεπε να απομονώνονται από τους «μη ανάπηρους» και τελικά εξοντώνονταν. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν ενστερνίζεται τις προτάσεις και απόψεις του κ. Αυτιά για τα άτομα με αναπηρία οφείλει άμεσα να τον διαγράψει από την ομάδα ευρωβουλευτών της ΝΔ!
Ανακοίνωση Δικτύου Αναπηρικής Πολιτικής Νέας Αριστεράς για την πρόταση Αυτιά:
Η πρόταση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αυτιά που κατέθεσε με ερώτησή του προς τους επιτρόπους Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πιορτ Σεράφιν (5-5-2026) για τη δημιουργία Ευρωπαϊκών χωριών για παιδιά ΑμεΑ, επαναφέρει στο προσκήνιο μια αντίληψη που το αναπηρικό κίνημα έχει αντιπαλέψει εδώ και δεκαετίες: την ιδρυματοποίηση των αναπήρων και τον αποκλεισμό τους από την κοινωνική ζωή.
Η Νέα Αριστερά είναι κάθετα αντίθετη με προτάσεις που οδηγούν τα ανάπηρα άτομα στην περιθωριοποίηση και τον διαχωρισμό.
Υποστηρίζουμε:
- την ισότιμη συμμετοχή όλων των αναπήρων σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής και την αυτόνομη διαβίωση τους μέσα στην κοινότητα (και όχι αποκομμένοι από αυτήν).
- την κατάργηση των ιδρυματικών δομών και τη μετάβαση σε υποστηριζόμενες μορφές διαβίωσης στην κοινότητα με κατάλληλο σχεδιασμό, εποπτεία και επαρκή δημόσια χρηματοδότηση.
Η αυτόνομη διαβίωση των αναπήρων δεν είναι απλώς ζήτημα ατομικής επιλογής, αλλά συλλογικός αγώνας ενάντια στις βαθιές κοινωνικές ανισότητες που παράγει το καπιταλιστικό σύστημα. Η χειραφέτηση επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη ριζική αναδιανομή των πόρων, τη δημόσια και δωρεάν παροχή
υπηρεσιών, καθώς και την ενεργό συμμετοχή των αναπήρων στα κινήματα και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
-980x552.png)