Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δείχνει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαργαρίτης Κωστίμπας στον ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» πατέρα Αντώνιο, στη συζύγό του Σταματία Γεωργαντή, στη μητέρα του, Δέσποινα Παπανικολάου, και στον στενό συνεργάτη τους, για κακοδιαχείριση των οικονομικών των δομών.

Μόλις λίγους μήνες μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση 9 ετών και 8 μηνών για τιμωρητικές συμπεριφορές (πλημμελήματα) των φιλοξενουμένων στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» και την ημέρα (χτες) που ξεκίνησε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η δίκη στην οποία είναι κατηγορούμενος για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια (κακουργήματα), μετά τις καταγγελίες δύο νεαρών που ήταν φιλοξενούμενοι στις δομές, ο πατήρ Αντώνιος έχει να αντιμετωπίσει ακόμα μία δικογραφία – η τρίτη που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η εισαγγελική πρόταση περιγράφει ένα οργανωμένο σχήμα διαχείρισης χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων που «προκάλεσαν εν γνώσει βέβαιη ζημία στην περιουσία άλλου», με τη συνολική οικονομική βλάβη να υπερβαίνει το όριο που μετατρέπει την υπόθεση σε κακούργημα, με τη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων που φέρονται να ιδιοποιήθηκαν παράνομα να υπολογίζεται κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Οι κατηγορίες αφορούν τις πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της υπεξαίρεσης μεγάλης αξίας από διαχειριστές ξένης περιουσίας, της ηθικής αυτουργίας και της συνέργειας στα αδικήματα αυτά, αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.


Με την πρότασή του που αριθμεί 163 σελίδες, ο εισαγγελέας σημειώνει ότι «οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι, Παπανικολάου Αντώνιος και Γεωργαντή Σταματία, εκμεταλλευόμενοι τη συνεχή αύξηση των εσόδων της Κιβωτού και την έλλειψη οργανωμένης διοίκησης και οικονομικού ελέγχου, έχοντας τον πλήρη έλεγχο, προέβαιναν κατά τα προεκτεθέντα αφενός σε παράνομη ιδιοποίηση ποσών-εσόδων της ΑΜΚΕ προς ίδιον όφελος και αφετέρου με εξωτερικές διαχειριστικές πράξεις σε βέβαιη ζημία της εταιρικής περιουσίας, χρησιμοποιούσαν δε τον χρηματοπιστωτικό τομέα και μέσω του τρίτου κατηγορούμενου, Μ.Π., για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις πράξεις τους».

Διαχείριση

Σύμφωνα με την κρίση του εισαγγελικού λειτουργού, η Σταματία Γεωργαντή είχε την «αποκλειστική διαχείριση και φύλαξη» μετρητών και δωρεών της οργάνωσης, σε ένα πλαίσιο όπου οι διαδικασίες πραγματοποιούνταν χωρίς ουσιαστικό λογιστικό έλεγχο, ενώ την ίδια ώρα ο πατήρ Αντώνιος φέρεται να είχε καθοδηγητικό ρόλο στις επίμαχες ενέργειες, με τη μητέρα του και τον στενό συνεργάτη του να κατηγορούνται ότι συνέδραμαν ενεργά στη διακίνηση χρημάτων και στη διεκπεραίωση συναλλαγών «που στερούνταν νόμιμης αιτιολογίας».

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, μετά την ανάθεση της διαχείρισης της περιουσίας της «Κιβωτού του Κόσμου» σε προσωρινή διοίκηση, η Σ. Γεωργαντή όφειλε να παραδώσει όσα περιουσιακά στοιχεία ανήκαν στην ΑΜΚΕ, ωστόσο μετά από παραινέσεις του πατέρα Αντώνιου όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά ιδιοποιήθηκε παράνομα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 867.740 ευρώ, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, χρυσές λίρες και τιμαλφή.