Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Το Ιράν έχει παραβιάσει την εκεχειρία πολλές φορές», έγραψε σε νέα του ανάρτηση στο Truth Social ο Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή που επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας για το εάν θα διεξαχθούν τελικά συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης στο Πακιστάν.

Trump/Truth Social
Trump/Truth Social

Θολό το τοπίο για τις συνομιλίες

Λίγο νωρίτερα, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι «μέχρι στιγμής, καμία ιρανική αντιπροσωπεία δεν έχει αναχωρήσει για το Ισλαμαμπάντ, είτε πρόκειται για βασική είτε για δευτερεύουσα αντιπροσωπεία», διαψεύδοντας πληροφορίες περί του αντιθέτου.

Παράλληλα, ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τον οποίο επικαλέστηκε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τεχεράνης Tasnim, προειδοποίησε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν είναι έτοιμες να δώσουν «άμεση και αποφασιστική απάντηση» σε οποιαδήποτε νέα εχθρική ενέργεια από τους αντιπάλους του.

Η ισχύς της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν που τέθηκε σε ισχύ στις 8 Απριλίου, αναμένεται να εκπνεύσει «την Τετάρτη το βράδυ, ώρα ΗΠΑ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ανταλλαγή κατηγοριών και απειλών

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο χώρες κατηγορούν η μια την άλλη για παραβίαση της εκεχειρίας αυτής και έχουν και οι δύο ενισχύσει τον έλεγχο στις θαλάσσιες διελεύσεις στον Κόλπο.

Ο Αλί Αμπντολαχί, ο διοικητής του κεντρικού επιτελείου επιχειρήσεων των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων Χατάμ Αλ Ανμπίγια, δήλωσε ότι η Τεχεράνη διατηρεί το «πάνω χέρι» στο στρατιωτικό πεδίο, όπως και στη διαχείριση των Στενών του Ορμούζ.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει στον Τραμπ να «δημιουργήσει ψευδή αφηγήματα για την κατάσταση στο πεδίο».

«Πολύ απίθανη» η παράταση της εκεχειρίας, λέει ο Τραμπ

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η ιστοσελίδα Axios ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, αναμένεται να μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ για συνομιλίες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα ήταν δύσκολη η επίτευξη μιας συμφωνίας πλήρους κλίμακας μέσα σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια, αλλά ο Τραμπ θα μπορούσε να δεχθεί να παρατείνει την προθεσμία, στην περίπτωση που υπάρξουν σημάδια προόδου.

Σημειώνεται μάλιστα ότι έχει ήδη δώσει ουσιαστικά παράταση μίας ημέρας. Κανονικά η εκεχειρία θα έληγε σήμερα Τρίτη, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος είπε χθες ότι η προθεσμία θα τελείωνε το απόγευμα της Τετάρτης.

Μιλώντας πάντως στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «πολύ απίθανη» την παράταση.