ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μαρία Ψαρά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε κεντρικό ζήτημα για όλη την Ε.Ε. εξελίσσεται η πρόσβαση των ανηλίκων στο Διαδίκτυο. Χθες, η Κομισιόν παρουσίασε μια εξελιγμένη εφαρμογή για την ταυτοποίηση της ηλικίας των χρηστών του Διαδικτύου, ένα εργαλείο που προτείνεται για τα κράτη-μέλη και που οι μεγάλες πλατφόρμες πρέπει να συμπεριλάβουν στις λειτουργίες τους.

Επίσης, σήμερα η γαλλική κυβέρνηση πραγματοποιεί τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων ηγετών για να συζητήσουν την εναρμόνιση των μέτρων – μια πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ελλάδα, Κύπρος, αλλά και Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία θα συμμετάσχουν επίσης στην τηλεδιάσκεψη, ενώ παρούσα θα είναι και η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Οσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Ενα παιδί στα έξι πέφτει θύμα εκφοβισμού στο Διαδίκτυο. Ενα παιδί στα οκτώ εκφοβίζει ένα άλλο παιδί στο Διαδίκτυο. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν εξαιρετικά εθιστικά σχέδια – απεριόριστο scrolling που τροφοδοτεί τον εθισμό, σύντομα βίντεο με δυνατότητα συγκέντρωσης, εξαιρετικά εξατομικευμένο περιεχόμενο, στοχευμένο», δήλωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μας κοιτάζοντας οθόνες δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός. Και αυτός είναι ο χρόνος που δεν περνούν στην παιδική χαρά με τους συνομηλίκους τους. Και όσο περισσότερο χρόνο περνούν στο Διαδίκτυο, τόσο πιο πιθανό είναι να εκτεθούν σε επιβλαβές και παράνομο περιεχόμενο, καθώς και σε παρενόχληση από διαδικτυακούς θηρευτές», εξήγησε.

Ιδιωτικότητα

Για τον λόγο αυτό η Κομισιόν προτείνει μια πρωτοπόρα εφαρμογή που ουσιαστικά θα λειτουργεί όπως η απαγόρευση αλκοόλ σε ανηλίκους ή όπως το Covid Pass κατά την πανδημία. Η Φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του: θα είναι εύκολο στη χρήση, θα σέβεται την ιδιωτικότητα των χρηστών αφού θα είναι ανώνυμο, θα μπορεί να «κατέβει» σε όλες τις συσκευές και θα είναι τεχνολογίας open source έτσι ώστε ιδιωτικές εταιρείες και κράτη εκτός Ε.Ε. να μπορούν να δουν τον κώδικα και να τον μιμηθούν.

H εφαρμογή έχει ήδη δοκιμαστεί σε εφτά χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Ισπανία, Δανία, Ιταλία και Ιρλανδία. Αυτές οι χώρες έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με την Κομισιόν, να ενσωματώσουν την εφαρμογή στα εθνικά τους πορτοφόλια. Σε άλλες χώρες, οι γονείς θα μπορούν να κάνουν χρήση μέσω των «μαγαζιών» των συσκευών τους. Η δε τεχνολογία open source επιτρέπει τη χρήση της και από ιδιωτικούς providers.

Μέχρι στιγμής, εκτός από την Ελλάδα που ανακοίνωσε απαγόρευση πρόσβασης στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2027, η Γαλλία εφαρμόζει σταδιακά την «ψηφιακή ενηλικίωση» στα 15 έτη, ενώ χώρες όπως η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Αυστρία εξετάζουν την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών διαφορετικών ηλικιών.

Προς το παρόν, η εφαρμογή της ταυτοποίησης δίνει την επιλογή διαφορετικών ηλικιών στο μενού της. Προκειμένου όμως να αποφύγει αυτόν τον κατακερματισμό, η Κομισιόν σύστησε μια ομάδα ειδικών αποτελούμενη από ψυχιάτρους, παιδιάτρους και άλλους ειδικούς. Η Επιτροπή αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι να εκδώσει πόρισμα για την ηλικία της απαγόρευσης, αλλά και άλλες συστάεις.

«Πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκός συντονισμός», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν. Χθες, η αρμόδια αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χένα Βιρκούνεν ανακοίνωσε και τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού συντονισμού για τα μέτρα προστασίας ανηλίκων στο Διαδίκτυο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν την ηλικία των χρηστών υπό τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες της Ε.Ε. (DSA). «Τώρα δεν έχουν δικαιολογία να παραβιάζουν την DSA. Αλλά αν δεν χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή της Επιτροπής, πρέπει να αποδείξουν ότι η δική τους εφαρμογή είναι καλύτερη», εξήγησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν.

Πάντως, ξεκαθαρίστηκε ότι οι κανόνες για τις ίδιες τις πλατφόρμες καθορίζονται αποκλειστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της DSA. Τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίζουν για την απαγόρευση της πρόσβασης των παιδιών στο Διαδίκτυο, αλλά δεν μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετες υποχρεώσεις στις πλατφόρμες online, καθώς αυτό μπορεί να υπονομεύσει τον εναρμονιστικό χαρακτήρα της σχετικής νομοθεσίας στην Ε.Ε. και να οδηγήσει σε κατακερματισμό της ενιαίας ψηφιακής αγοράς.