ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Κώστας Μανωλιουδάκης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης ιστορίας της, καθώς απόψε (19.45, ΑΝΤ1, CS) αντιμετωπίζει τη Ράγιο Βαγεκάνο στη Μαδρίτη, στον πρώτο προημιτελικό του Κόνφερενς Λιγκ. Η Ενωση καλείται να κάνει ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση στα ημιτελικά, έχοντας ως «όπλα» την αυτοπεποίθηση, τη συνοχή και την εξαιρετική της πορεία έως τώρα.

Φέτος, η ομάδα του Νίκολιτς έχει χάσει μόλις έναν εκτός έδρας αγώνα της, αυτόν στο Τσέλιε (3-1) για τη league phase, αλλά πήρε το αίμα της πίσω στον προηγούμενο γύρο, όταν και επικράτησε εκεί με το επιβλητικό 4-0. Από εκεί και πέρα, έχει νικήσει στις δύσκολες έδρες των Φιορεντίνα, Σαμσουνσπόρ, ενώ στα καλοκαιρινά προκριματικά είχε μόνο ισοπαλίες με Χάποελ Μπερ Σεβά, Αρη Λεμεσού και Αντερλεχτ διαδοχικά.

Η αποστολή βρίσκεται από το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης στην ισπανική πρωτεύουσα και ολοκλήρωσε την προετοιμασία της με προπόνηση στο γήπεδο-κλουβί της Ράγιο, εκεί όπου θα διεξαχθεί η αναμέτρηση. Ο Μάρκο Νίκολιτς κατέστρωσε τα τελικά του πλάνα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς όλοι οι διαθέσιμοι ποδοσφαιριστές είναι έτοιμοι, με τις απουσίες να περιορίζονται σε παίκτες εκτός ευρωπαϊκής λίστας.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Σέρβος τεχνικός εμφανίστηκε αποφασισμένος και ξεκάθαρος ως προς τη φιλοσοφία της ομάδας. Χαρακτήρισε τους παίκτες του «μαχητές» και τόνισε πως η ΑΕΚ οφείλει να αποφύγει τα λάθη και να επιβάλει τον δικό της ρυθμό. «Είμαστε στα προημιτελικά και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Τα όνειρα είναι για να γίνονται πράξη», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως η αναμέτρηση είναι ισορροπημένη και θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Ο Νίκολιτς στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο παιχνιδιού της ισπανικής ομάδας, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα σύνολο με έντονο πρέσινγκ, ταχύτητα και δυναμική στα άκρα. Τόνισε πως το «κλειδί» για την ΑΕΚ θα είναι η σωστή διαχείριση της μπάλας στο build up και η αποφυγή λαθών που μπορούν να δώσουν ευκαιρίες στον αντίπαλο. Παράλληλα, επισήμανε πως το μικρό και «καυτό» γήπεδο του Βαγέκας δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες, στις οποίες η ομάδα του καλείται να προσαρμοστεί άμεσα.

Η ευρωπαϊκή πορεία της ΑΕΚ έως τώρα αποτελεί ήδη υπέρβαση. Η ομάδα έχει φτάσει σε αυτό το σημείο συνδυάζοντας θετικά αποτελέσματα σε Ελλάδα (όπου είναι πρώτη στη Σούπερ Λιγκ) και Ευρώπη, κάτι που λίγοι περίμεναν στην αρχή της σεζόν. «Αν με ρωτούσαν το καλοκαίρι, ίσως να μην το πίστευα. Αλλά είμαστε εδώ και πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια νοοτροπία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκολιτς.

Από την πλευρά των ποδοσφαιριστών, ο Ορμπελίν Πινέδα εξέφρασε τη φιλοδοξία της ομάδας να γράψει ιστορία. Ο Μεξικανός μέσος τόνισε πως η ΑΕΚ πρέπει να παρουσιαστεί συγκεντρωμένη και πειθαρχημένη, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία του αντιπάλου. «Καμία ομάδα δεν είναι εύκολη σε αυτό το επίπεδο. Θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να κάνουμε ένα μεγάλο παιχνίδι», δήλωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη σημασία της εμπειρίας παικτών όπως ο Λούκα Γιόβιτς και ο Περέιρα, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία τους αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα σε τέτοιου είδους αγώνες.

Η ΑΕΚ ταξίδεψε στην Ισπανία με πίστη, ενότητα και ξεκάθαρο στόχο. Να παραμείνει ανταγωνιστική, να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα και να μεταφέρει την πρόκριση στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας. Το ραντεβού με την Ιστορία είναι εδώ και η Ενωση δείχνει έτοιμη να το ζήσει μέχρι τέλους.

Οσον αφορά την ενδεκάδα, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ο Νίκολιτς θα στηριχθεί στο τακτικό πλάνο και τα πρόσωπα του πρόσφατου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Το προβάδισμα έχουν οι Στρακόσα, Ρότα, Μουκουντί, Ρέλβας, Πήλιος (Πενράις), Πινέδα, Μαρίν, Κοϊτά, Περέιρα, Γιόβιτς και Βάργκα σε 4-4-2.