Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Θεωρώ ότι αυτή την εβδομάδα θα αποκτήσουμε συνολική εικόνα για την κλίμακα και τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που εξελίσσεται γύρω από τον πόλεμο στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή.

Τελείωσαν οι μπλόφες

Τις τελευταίες δέκα ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε χρόνο για να δει τι ακριβώς θα κάνει, με εντυπωσιακές μπλόφες. Απείλησε ότι θα ισοπεδώσει την ενεργειακή υποδομή του Ιράν αν δεν ανοίξει η Τεχεράνη τα Στενά του Ορμούζ σε 48 ώρες.

Στη συνέχεια έδωσε προθεσμία πέντε ημερών, επειδή διαπίστωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πήγαιναν καλά. Προκλήθηκε από τα ΜΜΕ και από την Τεχεράνη, αλλά δεν μπόρεσε να διευκρινίσει ποια ήταν η βάση των διαπραγματεύσεων και κυρίως με ποιους διαπραγματευόταν. Οι πέντε ημέρες έγιναν δέκα και τώρα φτάνει η ώρα της αλήθειας.

Ο Τραμπ άρχισε να κάνει μπλόφες δίνοντας προθεσμίες όταν διαπίστωσε ότι η οικονομία δύσκολα θα σηκώσει το βάρος του πολέμου. Τα νέα για κλιμάκωση της αναμέτρησης ανεβάζουν πετρέλαιο, επιτόκια, κόστος ζωής και απειλούν τα χρηματιστηριακά ρεκόρ.

Στην πρώτη μπλόφα Τραμπ οι αγορές αντέδρασαν θετικά, στη δεύτερη κάπως μουδιασμένα, τώρα περιμένουν συγκεκριμένες ενέργειες για να στηρίξουν θετική αντίδραση, εφόσον η αξιοπιστία του έχει περιοριστεί.

Το σκληρό σενάριο

Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν ενισχυθεί οι πιθανότητες εφαρμογής του σεναρίου της κλιμάκωσης της αναμέτρησης και της μεγάλης χρονικής διάρκειάς της.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζει ότι το Ισραήλ θα το πάει μέχρι τέλους. Ορίζει το τέλος σαν την κατάρρευση του καθεστώτος ή τη διάλυση του Ιράν. Βομβαρδίζει με δικό του ξέφρενο ρυθμό και ανεξάρτητα από τον σχεδιασμό των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ δείχνει έτοιμος να πατήσει το κουμπί για χερσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως έχει προειδοποιήσει η Τεχεράνη, θα βάλουν φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.

Το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης φαίνεται να επενδύει και αυτό στην κλιμάκωση της αναμέτρησης. Κάνει εντυπωσιακές πυραυλικές επιθέσεις, ακόμη και σε στρατηγικής σημασίας στόχους των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία.

Δεν υπάρχει πλέον στην Τεχεράνη ένας ισχυρός ηγέτης ικανός να κάνει κάποιο άνοιγμα που θα διευκόλυνε την αποκλιμάκωση. Η τακτική του «αποκεφαλισμού» της ηγεσίας οδήγησε σε μεγαλύτερη αστάθεια και έλλειψη ελέγχου.

Την κατάσταση περιπλέκει η παρέμβαση του γιου του Σάχη, που παροτρύνει τις ΗΠΑ να κλιμακώσουν μέχρι την οριστική κατάρρευση του καθεστώτος.

Μετρώντας το σοκ

Με τα Στενά του Ορμούζ κλειστά για τα περισσότερα πλοία, τους Χούθι της Υεμένης να απειλούν τη θαλάσσια οδό προς το Σουέζ, το Ισραήλ και το Ιράν να ανταλλάσσουν πλήγματα και τις ΗΠΑ να πλησιάζουν σε χερσαίες επιχειρήσεις, τα επόμενα 24ωρα θα δείξουν τα πρώτα μεγάλα «ρίχτερ» για τη διεθνή και την ελληνική οικονομία.

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για το τι μας περιμένει στην ενέργεια, την ακρίβεια, τον τουρισμό, το εμπορικό ισοζύγιο, τις επενδύσεις, τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τις ανισότητες.

Μακάρι να διαψευστώ, αλλά δεν το βλέπω.