ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Βασιλική Τζεβελέκου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η καρδιά του ελληνικού κινηματογράφου χτυπάει τον Μάρτιο στο Βερολίνο, στο Τhe Greek Film Festival in Berlin. Για 11η φορά σηκώνει αυλαία στο σινεφίλ στέκι στην καρδιά του Μίτε, τον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, από τις 25 έως τις 29 Μαρτίου. Η καλλιτεχνική διευθύντρια Σοφία Σταυριανίδου και οι συνεργάτες/συνεργάτιδές της (η διοργάνωση είναι αποκλειστικά, σχεδόν, γένους θηλυκού) με σταθερό προσανατολισμό την προώθηση και την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου και των δημιουργών του στο εξωτερικό, έχουν καταρτίσει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλους μήκους που αντιπροσωπεύουν την «αφρόκρεμα» της νέας εγχώριας παραγωγής. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο Ελληνες σκηνοθέτες, ηθοποιοί, παραγωγοί, ενώ την τιμητική της έχει η Αγγελική Παπούλια, καθώς οι προβολείς θα στραφούν στη σπουδαία ηθοποιό, στο Spotlight που θα προβάλει τρεις ταινίες της.

Συνολικά έχουν επιλεγεί να προβληθούν τριάντα μία ταινίες στις πέντε ημέρες της διοργάνωσης και από αυτές οι 7 είναι διεθνείς πρεμιέρες, οι 16 γερμανικές και οι 4 πρεμιέρες Βερολίνου. Με το σύνθημα «We are what we feel» η διοργάνωση αφήνει περιθώριο στην αυτοδιάθεση, τις συνειδητοποιημένες ψευδαισθήσεις, τις διαισθήσεις, βγαίνοντας από το καθαρό και το ακραιφνές. «Στην πιο ελεύθερη πόλη της Ευρώπης, παραδίδουμε ένα πρόγραμμα που απαντά στο “νιώθω”. Οι ιστορίες των ταινιών αγκαλιάζουν ισότιμα όλη την ανθρώπινη παλέτα και είναι επιλεγμένες με κριτήρια τον προσανατολισμό και την αισθητική», σημειώνουν οι διοργανωτές.

Η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη, που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, επιλέχθηκε για ταινία έναρξης. Θα πραγματοποιήσει τη γερμανική πρεμιέρα της παρουσία του σκηνοθέτη και της ηθοποιού Σοφίας Κουνιά. Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Μπισμπίκης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μπέττυ Αρβανίτη, Στάθης Σταμουλακάτος κ.ά. Οπως μαθαίνουμε, η βραδιά θα ανοίξει με την εμφάνιση του ντουέτου κρουστών WOBBLY. Οι βραβευμένοι με το German Jazz Prize, Εύη Φιλίππου και Marius Wankel, συνδυάζουν στοιχεία jazz, avant-garde και ήχους μουσικής του κόσμου.

Ταινία λήξης είναι το «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ» του Γιώργου Γεωργόπουλου που θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Αποχώρησε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με έξι βραβεία και βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 26 Φεβρουαρίου.

Στα Special Screenings θα προβληθεί (γερμανική πρεμιέρα) η ταινία «Δεξιώσεις» του Φίλιππου Τσίτου. Ο αγαπημένος σκηνοθέτης, που εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, στην καινούργια ταινία του συνεργάζεται ξανά έπειτα από χρόνια με τον Αντώνη Καφετζόπουλο («Ακαδημία Πλάτωνος», 2009). Εχοντας πάντα στο κινηματογραφικό του επίκεντρο το καυστικό και ανθρωποκεντρικό σινεμά, η κάμερά του ακολουθεί αυτή τη φορά τον Δήμο Περπατάρη, έναν άσημο αλλά ασυμβίβαστο δημοσιογράφο, σπεσιαλίστα στα αρχαιοελληνικά ρητά, ο οποίος αγωνίζεται να κρατήσει το σπίτι του και μια αξιοπρεπή ζωή, χωρίς να χάσει την εντιμότητά του. Μέχρι που συναντά τους «Δεξιωσάκηδες», μια γελαστή παρέα χωρίς ηθικούς φραγμούς, η οποία τρυπώνει σε δεξιώσεις για να φάει τζάμπα!

Εκτός Διαγωνιστικού θα προβληθεί (διεθνής πρεμιέρα) το ντοκιμαντέρ « Μαστόρισσες» της Γαβριέλλας Γερολέμου που φωτίζει τις ζωές τριών γυναικών οι οποίες μοιράζονται ένα ξυλουργείο στην Αθήνα. Μέσα από τις σχέσεις τους, την καθημερινότητά τους στο ξυλουργείο και την αλληλεπίδρασή τους με τους περαστικούς, το ντοκιμαντέρ αποδομεί τα στερεότυπα των φύλων και αμφισβητεί την κρατούσα άποψη σχετικά με την ανταγωνιστικότητα στους χώρους εργασίας.

Το φεστιβάλ διοργανώνει Spotlight για τη σπουδαία ηθοποιό του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου Αγγελική Παπούλια. Με σημαντική πορεία στο σινεμά και συμμετοχές σε ταινίες που ξεχώρισαν, διακρίθηκαν και ταξίδεψαν στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ –από τον «Κυνόδοντα» και τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου έως το «Σε μια άγνωστη γη» του Mahdi Fleifel– η Αγγελική Παπούλια θεωρείται μία από τις πιο καταξιωμένες διεθνείς φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου. Στο πλαίσιο του Spotlight θα προβληθούν οι ταινίες: «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου (2009), «Πράσινη θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου (2020), «Arcadia» του Γιώργου Ζώη (2024). Η Αγγελική Παπούλια θα είναι παρούσα στο Βερολίνο καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τη δει από κοντά και να συνομιλήσει μαζί της στο Q&A που ακολουθεί μετά την προβολή κάθε ταινίας.

Η αφίσα του φεστιβάλ είναι φωτογραφία του Λευτέρη Κουμαρά, δεξιοτέχνη φωτογράφου που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και είναι σταθερός συνεργάτης της διοργάνωσης. Το μοντέλο ονομάζεται Mitzucker Rae Samson
Η αφίσα του φεστιβάλ είναι φωτογραφία του Λευτέρη Κουμαρά, δεξιοτέχνη φωτογράφου που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και είναι σταθερός συνεργάτης της διοργάνωσης. Το μοντέλο ονομάζεται Mitzucker Rae Samson

Το πρόγραμμα

Το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Emerging Greeks Competition περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και πραγματοποιείται φέτος για όγδοη χρονιά. Ολες οι ταινίες προβάλλονται σε γερμανική πρεμιέρα και είναι οι: «Beachcomber» του Αριστοτέλη Μαραγκού, «Αρκουδότρυπα» των Χρυσιάννας Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου, «H απόφαση της Ελενας» του Στέφανου Τσιβόπουλου, «Γοργόνα» της Εύης Καλογηροπούλου, «Life in a beat» της Αμέρισσας Μπάστα, «Regan» του Πάνου Κατσιμπέρη.

Γερμανική πρεμιέρα κάνουν και οι περισσότερες ταινίες που προβάλλονται στο Διαγωνιστικό πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ: «Λo» του Θανάση Βασιλείου, «Επιστροφή στην πατρίδα» των Χρύσας Τζελέπη και Ακη Κερσανίδη (διεθνής πρεμιέρα), «Τα τέρματα του Αυγούστου» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, «Εδώ μιλάνε για λατρεία» του Βύρωνα Κριτζά, «ΕΜΕΙΣ: Μια ταινία για τον Bloody Hawk» των Στέλιου Κοτιώνη και Ορέστη Πλακιά (διεθνής πρεμιέρα), «Ποιος ήταν εδώ;» της Εύης Στάμου (μικρού μήκους ντοκιμαντέρ).

Το πρόγραμμα των Short Films συνθέτουν συνολικά 12 ταινίες μικρού μήκους που καλύπτουν διαφορετικές θεματικές και κινηματογραφικές τάσεις. Βραβευμένες, με συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου, αλλά και με νέες σκηνοθετικές φωνές, οι μικρού μήκους του προγράμματος αντανακλούν την πρόσφατη ελληνική παραγωγή. Αναλυτικά: «Driving me crazy» της Μένης Τσιλιανίδου, «Fuit» του Αλέξανδρου Χαντζή (διεθνής πρεμιέρα), «Γκέκας» του Δημήτρη Μουτσιάκα, «Hopepunk» της Βασιλικής Λαζαρίδου, «Magdalena Hausen: Frozen Time» του Γιάννη Καρπούζη, «MJ» του Γιώργου Φουρτούνη (διεθνής πρεμιέρα), «Noi» του Νεριτάν Ζιντζιρία, «No future kids» της Ελένης Πουλοπούλου, «Non-essential movement» της Νικολέτας Λεούση, «Pirateland» του Σταύρου Πετρόπουλου, «Σπίτι» της Σοφίας Σφυρή, «Η μέρα που γίναμε ήρωες» της Σελήνης Παπαγεωργίου (διεθνής πρεμιέρα).