ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Προετοιμασίες για «αμμοθύελλα» αντιδράσεων καταδεικνύουν οι πρώτες ενέργειες αντίδρασης στα σχέδια για την εξόρυξη 4-6 εκατομμυρίων κυβικών άμμου από την ειδυλλιακή θαλάσσια περιοχή της Επανομής στο ακρωτήρι Μύτικας (ή Ναυάγιο) για τις ανάγκες κατασκευής της επέκτασης του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το θέμα ήδη συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, για αύριο έχει ανακοινωθεί η πρώτη μεγάλη ενημερωτική συγκέντρωση στην Επανομή, την ώρα που οι ερωτήσεις για το θέμα στη Βουλή πολλαπλασιάζονται.

Η πρώτη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού βρήκε τους πάντες σύμφωνους. Διαπίστωσαν ότι στην υπόθεση αυτή («Είναι κακό να χτίζεις στην άμμο… προβλήτες», «Εφ.Συν.», 22.1.26) υπάρχει πρόβλημα διότι δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση όπως είπαν όλες οι παρατάξεις με ένα στόμα. Ζητούν εν ολίγοις μελέτες από ειδικούς, να παρουσιαστούν όλες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ακόμη και η προσφυγή σε νομικά μέσα είναι μέσα στις επιλογές, μαζί με την επίκληση της ανάγκης για ομοψυχία.

Απόφαση όμως πήρε ήδη το Τοπικό Συμβούλιο Επανομής (23.1.2026), το οποίο αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει «την κατηγορηματική του αντίθεση στην προτεινόμενη απόληψη αμμώδους υλικού από τη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου Επανομής, γνωμοδοτεί αρνητικά επί της υλοποίησης του έργου, καθώς θεωρεί ότι εγκυμονεί σοβαρούς και μη επαρκώς τεκμηριωμένους κινδύνους για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής και ζητά την υποχρεωτική εκπόνηση πλήρους Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την τήρηση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης».

Για αύριο έχει οργανωθεί ενημέρωση από τον Γιάννη Κρεστενίτη, oμότιμο καθηγητή Παράκτιας Τεχνικής και Ωκεανογραφίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ (Θέατρο Επανομής, 19.00). Η Κίνηση Πολιτών Επανομής ήδη έχει εκδηλώσει με πλήθος αναρτήσεων στα μέσα δικτύωσης το ενδιαφέρον για την υπόθεση περιγράφοντας την ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή και ζητώντας «να προχωρήσουν οι μελέτες, να επικρατήσει η λογική με γνώμονα το καλό του περιβάλλοντος και να προωθηθούν εναλλακτικές επιλογές αμμοληψίας από περιοχές με λιγότερες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Σε ανακοίνωσή του ο Τουριστικός Σύλλογος Δήμου Θερμαϊκού «εκφράζει την έντονη και κατηγορηματική αντίθεσή του στις διαδικασίες αμμοληψίας στην περιοχή Φανάρι Επανομής», θυμίζοντας ότι «η συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη αποτελεί τμήμα περιοχής Natura 2000, με αποδεδειγμένη παρουσία προστατευόμενων οικοτόπων, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), που αποτελούν θεμέλιο της βιοποικιλότητας, της αλιείας και του ποιοτικού τουρισμού». Δηλώνουν ότι δεν δέχονται τετελεσμένα και τονίζουν πως «η προστασία της συγκεκριμένης περιοχής δεν είναι επιλογή – είναι υποχρέωση».

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα κατέθεσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, καθώς εντοπίζει «παράκαμψη της περιβαλλοντικής διαφάνειας στο έργο της απόληψης αμμώδους υλικού από τη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου Επανομής, στο πλαίσιο των έργων κατασκευής του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ», σημειώνοντας πως «η επιπλέον ποσότητα που θα αποληφθεί είναι τετραπλάσια της αρχικώς αδειοδοτημένης, δίχως να εξετάζονται κρίσιμες παράμετροι και μέτρα αντιμετώπισης της πιθανής διάβρωσης που θα επιφέρει». Ρωτά:

«1) βάσει ποιας νομικής αιτιολόγησης το υπουργείο επιτρέπει την τροποποίηση κρίσιμων παραμέτρων έργων μέσω Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ), τη στιγμή που αυτές επιφέρουν σαφείς και νέες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, 2) για ποιον λόγο επιλέγεται η οδός της “αδιαφάνειας”, αποκλείοντας την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ενδιαφερόμενους πολίτες από τη διαδικασία διαβούλευσης που θα εξασφάλιζε μια πλήρης τροποποίηση ΑΕΠΟ και 3) πόσο είναι το αναφερόμενο μακροχρόνιο διάστημα της αναπλήρωσης του υποβρύχιου ορύγματος (οι διαστάσεις του οποίου δεν αναφέρονται πουθενά στην ΤΕΠΕΜ) που θα δημιουργηθεί από την απόληψη του αμμώδους υλικού».