Στη σκιά της παραληρηματικής ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός και στις αναφορές για Γριλανδία και Ουκρανία, συναντώνται σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Έκτακτο Συμβούλιο των Βρυξελλών. Από τη χθεσινή ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε (και πάλι) περίτρανα ότι το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ όχι απλώς υπάρχει, αλλά συνεχώς βαθαίνει, με άγνωστες ακόμα συνέπειες, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος κινείται με τη λογική της εποχής των κανονιοφόρων.
Μπροστά στη νέα απειλή οι Ευρωπαίοι, από… οσφυοκάμπτες προσπαθούν να γίνουν ανδρείοι, όμως σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις τους προδίδουν αμηχανία.
Πάντως, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάγια Κάλας επέλεξε σήμερα από τις Βρυξέλλες να… στηρίξει Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη «δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει 80 χρόνια καλών σχέσεων» με τις ΗΠΑ παρά τη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου.
Αναγνωρίζοντας καταρχάς το πρόβλημα, η Κάλας ανέφερε ότι «αν και όλοι είναι ανακουφισμένοι με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, έχουμε επίσης δει σε αυτή την περίοδο του ενός έτους [σ.σ.: από την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ] ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολλές απρόβλεπτες καταστάσεις… Επομένως, πρέπει να συζητήσουμε… τα σχέδιά μας για διαφορετικά σενάρια».
Ωστόσο, σημείωσε ότι η τελευταία στροφή 180 μοιρών του Τραμπ προσφέρει μια ευκαιρία να «επικεντρωθούμε ξανά στο πού βρίσκονται πραγματικά τα προβλήματα, και αυτός είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται». Παραδέχτηκε βεβαίως ότι οι διατλαντικές σχέσεις «έχουν δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα την τελευταία εβδομάδα», προσθέτοντας πως τον τελευταίο χρόνο «αυτές οι σχέσεις δεν είναι οι ίδιες όπως ήταν».
Καταλήγοντας τόνισε ότι η Ευρώπη «δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει 80 χρόνια καλών σχέσεων, και είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε γι’ αυτό», υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί βλέπουν επίσης την Ευρώπη ως συμμάχους τους.
Την ενότητα προκρίνει ο Μακρόν
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κινείται σε τελείως διαφορετική γραμμή, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά πως η ενότητα της Ευρώπης λειτούργησε ενάντια στις απειλές του Τραμπ. Όπως ανέφερε, η σημερινή συνάντηση καταδεικνύει την ενότητα στην υποστήριξη της Δανίας, της εδαφικής της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της.
«Όταν η Ευρώπη είναι ενωμένη, ισχυρή και αντιδρά γρήγορα, τα πράγματα επιστρέφουν στο φυσιολογικό και με ήρεμο τρόπο», τόνισε. Επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει «σε εγρήγορση» και να συνεχίσει να ενεργεί με «ενωμένο τρόπο», δείχνοντας ότι έχει τη διάθεσή, εάν απειληθεί, να «επιβάλει σεβασμό».
Η έκτακτη σύνοδος συγκλήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα πριν από μερικές ημέρες, όταν ο Τραμπ κράδαινε την απειλή ενός εμπορικού πολέμου από την 1η Φεβρουαρίου, αν δεν του παραχωρούσαν τον έλεγχο της Γροιλανδίας. Την απειλή αυτή ο Αμερικανός ρόεδρος την πήρε πίσω, επικαλούμενος μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με το ΝΑΤΟ για τη Γριλανδία. Παρά αυτό το θετικό μήνυμα των τελευταίων 24 ωρών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκριναν αναγκαίο να πραγματοποιηθεί η συζήτηση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
► Όλα αυτά διαδραματίζονται λίγες ώρες μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου στο Νταβός, όπου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «τα έψαλε» στην Ε.Ε., απαξιώνοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι όμως του έχουν προσφέρει αμέριστη στήριξη εδώ και πολλούς μήνες.
