Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε για την ευρωπαϊκή άμυνα υποστηρίζοντας πως πρέπει η ΕΕ να έχει στο θέμα «προσέγγιση 360 μοιρών», στις κοινές του δηλώσεις με την πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά από συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου

Στάθηκε στην ανάγκη για πραγματική στρατηγική αυτονομία, με πυλώνες την αμυντική βιομηχανία και με τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων για να παίξουν ρόλο στο πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων. «Η Ευρώπη πρέπει να στείλει ένα μήνυμα σε εχθρούς και φίλους ότι παίρνει την ασφάλεια της στα σοβαρά», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δαπανά πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την άμυνα. «Εμείς κάνουμε το χρέος μας στην προσπάθεια οικοδόμησης στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, αλλά αυτό είναι σημαντικό να γίνει από όλα τα κράτη μέλη», τόνισε.

Παράλληλα υποστήριξε την ανάγκη να υιοθετηθεί η έκθεση Ντράγκι και να ασκηθούν πιέσεις για ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας για την πτώση των τιμών την Παρασκευή. Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε πως πρέπει να απλοποιηθεί η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις με σκοπό να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Έχει περάσει ένας χρόνος από την έκθεση Ντράγκι και η αλήθεια είναι πως η πρόοδος δεν είναι αυτή που θα θέλαμε». Επισήμανε ότι απαιτείται ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραδέχθηκε ότι δεν είναι εύκολες αυτές οι πλειοψηφίες και σημείωσε: «Απαιτείται διάλογος και σύνθεση αλλά και τόλμη, για να υπερβούμε τα όρια των πολιτικών μας οικογενειών και ιδεολογικών αφετηριών».

Επισήμανε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη έχουν διπλασιαστεί και ως συνέπεια επισήμανε: «Αυτό καθιστά τη βιομηχανία μας μη ανταγωνιστική». Όρισε ως προτεραιότητες μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, περισσότερες διασυνδέσεις, έλεγχο της αγοράς από Ευρωπαίο ρυθμιστή, σε συνδυασμό με την αύξηση διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ζήτησε στο πνεύμα της έκθεσης Ντράγκι, απλοποιήσεις στο κανονιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις: «Αυτό θα έπρεπε να είναι μία εύκολη άσκηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε επιβάλλει εξαιρετικά επαχθή, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις μας, γραφειοκρατικά βάρη». Τάχθηκε επίσης υπέρ μίας ενιαίας αγοράς κεφαλαίου και επενδύσεων, ώστε οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να χρηματοδοτούνται στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα καταφέρνει σήμερα σε αυτό το περιβάλλον να έχει ρυθμούς ανάπτυξης επάνω από το μέσο όρο της ΕΕ», τόνισε και προσέθεσε: «Πρέπει αυτό το αναπτυξιακό προβάδισμα να το διατηρήσουμε. Αλλά δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να ευημερεί, εάν η ευρωπαϊκή οικονομία έχει δομικά προβλήματα. Στηριζόμαστε στο να πηγαίνει η Ευρώπη καλά».

Όσον αφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δήλωσε πως οι βελτιώσεις της Κομισιόν καλύπτουν σε κάποιο βαθμό τις ελληνικές επιφυλάξεις λέγοντας: «Για μας ανταγωνιστικότητα και συνοχή είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική εκτίμησε πως πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική. να δώσει βάρος στην κοινή αγορά και να συνδυαστεί με δράσεις προσαρμογής στην κλιματική κρίση και ειδικά στο ζήτημα διαχείρισης του νερού.