ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Γιώργος Ι. Αλλαμανής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πριν από λίγες μέρες η Ισραηλινή παιδίατρος Μιχάλ Φέλντον, από τις γενναίες φωνές κατά της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, δημοσίευσε μια φωτογραφία. Εξι νεογέννητα στοιβαγμένα σε ένα «ατομικό» παιδιατρικό θερμαινόμενο κρεβάτι, στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη βομβαρδιζόμενη Πόλη της Γάζας.

«Δεν υπάρχουν λόγια γι’ αυτό, επειδή δεν υπάρχει λόγος ή δικαιολογία γι’ αυτό. Η Χαμάς δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Μόνο το Ισραήλ το έκανε αυτό. Εμείς», έγραψε η γιατρός. Τα δύο μωρά είναι πρόωρα και η ζωή τους κινδυνεύει γιατί το νοσοκομείο δεν έχει ούτε μία θερμοκοιτίδα.

Τη φωτογραφία αναδημοσίευσε στην εφημερίδα «Χααρέτζ» ο διάσημος Ισραηλινός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκίντεον Λεβί, ως εικονογράφηση σε άρθρο του που γεννά μαύρες σκέψεις για τους Παλαιστίνιους και για τη μοίρα των νεογέννητων.

«Θα ήταν καλύτερα αν δεν είχαν γεννηθεί. Είναι σκληρά λόγια, αλλά ρεαλιστικά. Εξι μωρά που γεννήθηκαν στη Γάζα και δεν έχουν ούτε παρόν ούτε μέλλον. Είναι αβέβαιο αν έχουν και τους δύο γονείς τους ζωντανούς, ακόμη λιγότερο βέβαιο αν οι γονείς τους θα επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια για να τους δείξουν κάποτε αυτή τη φωτογραφία» γράφει ο Λεβί.

Και προσθέτει: «Τα δύο πρόωρα είναι απίθανο να επιβιώσουν τις επόμενες μέρες. Για τα υπόλοιπα, κάθε νέα μέρα θα σημαδεύεται από βάσανα. Μερικά από αυτά μπορεί να μη ζήσουν για να δουν τα πρώτα τους γενέθλια. Οι Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις είναι πιθανό να τα σκοτώσουν όπως έχουν ήδη κάνει με πάνω από 1.000 βρέφη κάτω του ενός έτους. Αλλα θα βολοδέρνουν με τις οικογένειές τους από σκηνή σε σκηνή, με βομβαρδισμούς και λιμό. Μερικά θα χάσουν ένα άκρο και θα ενταχθούν στις πολλές χιλιάδες παιδιά που ήδη σέρνονται μέσα στα ερείπια μόνο με το ένα πόδι ή το ένα χέρι. Αλλα σύντομα θα χάσουν τους γονείς τους».

Χωρίς παιδικά όνειρα

Περίπου 40.000 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ήδη χάσει τον έναν γονέα και περίπου 17.000 έχουν χάσει και τους δύο. Η ζωή τους θα είναι πολύ συντομότερη από εκείνη της προηγούμενης γενιάς. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet διαπίστωσε ότι σε μόλις δύο χρόνια το προσδόκιμο ζωής στη Γάζα μειώθηκε από 75,5 χρόνια στα 40,5.

Χθες, 22 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν στο Ισραήλ οι διήμεροι εορτασμοί της εβραϊκής πρωτοχρονιάς (Ρος Ασανά), που θα κρατήσουν μέχρι αύριο, Τετάρτη.

«Οι ισραηλινές εφημερίδες θα δημοσιεύσουν -όπως κάθε χρόνο- συγκινητικές ιστορίες για τα πρώτα μωρά που θα γεννηθούν τη νέα χρονιά. Οταν αυτά τα παιδιά μεγαλώσουν, οι γονείς τους θα τους δείξουν τις συγκινητικές φωτογραφίες. Αλλά τα έξι μωρά στη Γάζα δεν θα έχουν πού την κεφαλήν κλίνη, ακόμη κι αν τελειώσει η ισραηλινή επίθεση. Το Ισραήλ έχει μετατρέψει τη Γάζα σε μέρος ακατάλληλο για ανθρώπινη ζωή για τα επόμενα χρόνια, όπως ακριβώς υποσχέθηκε» τονίζει ο Λεβί.

Ολική καταστροφή

Τα σπίτια που μένουν όρθια στη Λωρίδα της Γάζας είναι ελάχιστα. Τα σχολεία είναι κλειστά, οι παιδικές χαρές, οι κατασκηνώσεις και οι εξωσχολικές δραστηριότητες, ακόμη και οι οικογενειακές βόλτες, είναι πέρα από κάθε φαντασία. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα είναι τεράστιες, βασιλεύει η μαύρη αγορά και το Ισραήλ έχει καταστρέψει σχεδόν όλα τα νοσοκομεία.

«Παιδικά όνειρα, εκτός από ένα πιάτο νερωμένη σούπα, δεν θα κάνουν τα έξι βρέφη. Είναι αμφίβολο αν θα γνωρίσουν έστω και μια ήσυχη, ασφαλή στιγμή στη ζωή τους, εν μέσω των αδιάκοπων βομβαρδισμών. Είναι αμφίβολο αν θα γνωρίσουν ποτέ έστω και μια στιγμή ευτυχίας. Πού θα μπορούσε καν να υπάρξει μια τέτοια στιγμή; Στο στρατόπεδο κράτησης στη νότια Γάζα, όπου το Ισραήλ θα τα αναγκάσει να στοιβαχτούν; Ή στα στρατόπεδα των πεινασμένων στο νότιο Σουδάν, όπου λέγεται ότι θέλει να μεταφέρει τους κατοίκους της Γάζας;» αναρωτιέται ο Ισραηλινός δημοσιογράφος.

Και καταλήγει: «Αν επιβιώσουν, τα έξι μωρά δεν θα ξεχάσουν ποτέ ποιος τους το επέβαλε αυτό, ποιος κατέστρεψε τη ζωή τους απ’ την πρώτη κιόλας μέρα. Και αν ζήσουν για να αποκτήσουν δικά τους παιδιά και εγγόνια, θα τους το πουν».